CPC: Manastir Gradište pripada Crnoj Gori

Kako su naveli , informisani su da zemljištem manastira „Gradište” u Buljarici vlasnički raspolaže beogradska patrijaršija koja ga je iznajmila izvjesnoj kompaniji iz Katara na 99 godina da na njemu gradi turističke objekte
476 pregleda 18 komentar(a)
Buljaričko polje, Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Buljaričko polje, Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.10.2014. 15:10h

Manastir „Gradište” i sva njegova pokretna i nepokretna imovina su u vlasništvu crnogorske države, navodi se u saopštenju Crnogorske pravoslavne crkve CPC.

Kako su naveli , informisani su da zemljištem manastira „Gradište” u Buljarici vlasnički raspolaže beogradska patrijaršija koja ga je iznajmila izvjesnoj kompaniji iz Katara na 99 godina da na njemu gradi turističke objekte.

"Položaj cetinjske filijale, beogradske Patrjaršije kao stranog pravnog lica i njihov opseg jurisdikcije ne dozvoljavaju im da odlučuju o pitanju bilo koje crkvene imovine. CPC od starine posjeduje 203.097 m²-listovi nepokretnosti 185, 213 i 658 KO Buljarica I i II. Zato je takav posao nezakonit i podliiježe krivičnoj odgovornosti i pozivamo državnog tužioca i zaštitnika državne imovine da pokrenu krivični postupak protiv lica umiješanih u ovaj nezakonit i po državne interese štetan posao", navodi se u saopštenju CPC.

Bonus video: