Kreće kampanja za zaštitu pelina

"Edukacija je ključna riječ koja povezuje poljoprivredne proizvođače koji su zainteresovani za budućnost pelina i nas iz Ministarstva", ocjenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović
107 pregleda 0 komentar(a)
pelin, Foto: Shutterstock
pelin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.10.2014. 12:20h

Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa pčelarima pokreće kampanju za zaštitu pelina od nesavjesnog branja, saopšteno je iz tog vladinog resora.

Cilj kampanje je, kako su kazali, podsticanje plantažnog uzgoja pelina i njegove prerade u Crnoj Gori, kako bi se stvorili uslovi za stvaranje dodate vrijednosti u zemlji i izvoz pelina.

"U cilju očuvanja prirodne populacije crnogorskog pelina, koja je posljednjih godina ugrožena masovnim i nesavjesnim branjem, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa proizvođačima, u prvom redu pčelarima, pokreće kampanju za zaštitu ove ljekovite samonikle biljke", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su objasnili da su na problem sa uništavanjem pelina ukazali pčelari, koji su zabrinuti da će njihove pčele ostati bez cvijeta pelina kao najkvalitetnije paše, a samim tim i bez visokokvalitetnog meda.

Ministarstvu su se, kako je saopšteno, obratili i mještani ostalih sela iz okoline Podgorice, gdje je ta ljekovita biljka najviše rasprostranjena i na meti organizovanih berača.

"Poseban akcenat kampanje je na edukaciji, kako bi se što više ljudi upoznalo sa pravilnim načinom branja pelina i postalo svjesno da, zarad sezonske zarade, ugrožavaju opstanak jednog važnog resursa", navodi se u saopštenju.

"Edukacija je ključna riječ koja povezuje poljoprivredne proizvođače koji su zainteresovani za budućnost pelina i nas iz Ministarstva", ocjenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On smatra da je edukativna kampanja način da se utiče na svijest berača, kako ne bi došli u situaciju da izgubimo pelin kao vrijedan resurs.

"Ne treba govoriti o tome koliko je značajan za proizvođače meda, pčelarstvo, proizvodnju eteričnih ulja i sam razvoj ljekovitog bilja uopšte", rekao je Ivanović.

On je podsjetio da je Ministarstvo ove godine objavilo javni poziv za podršku podizanju plantaža ljekovitog bilja, kao i da se mjerama Agrobudžeta stimuliše prerada.

"Nema razloga da primarna proizvodnja i sirovina, kao što je pelin ide iz Crne Gore, kada i mi sami možemo organizovati preradu i stvoriti dodatu vrijednost, posebno kroz izvoz", zaključio je ministar Ivanović.

Bonus video: