Fejzić: Amfilohijeve tvrdnje vidim kao veličanje zločina

On takođe ističe da je prirodno da Islamska zajednica ostvaruje kontakte i saradnju sa muslimanskim svijetom
110 pregleda 36 komentar(a)
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.10.2014. 19:26h

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić negira tvrdnje mitropolita Crnogorsko-primorskog Anfilohija da su odnosi izglađeni nakon mitropolitovih poslednjih izjava.

"Nikakvog dijaloga o posljednjim u medijima iznesenim izjavama nije bilo, ni formalnih ni neformalnih. Stoga je za očekivati da se mitropolit izvini Islamskoj zajednici i muslimanima u Crnoj Gori za sporne tvrdnje koje vidim kao veličanje zločina. Smatramo da rad na fabrikovanju strahova od nove otomanizacije nema mjesta u današnjim društvenim prilikama, posebno ne u glavi i na jeziku jednog vjerskog pravoslavnog poglavara" kazao je Fejzić.

Reis je dodao i da to što institucije Turske obnove ili naprave vjerski objekt ili spomenik kulture, ne mora biti shvaćeno od strane mitropolita Anfilohija i drugih vjerskih poglavara kao invazija otomanskog neo-imperijalizma.

On takođe ističe da je prirodno da Islamska zajednica ostvaruje kontakte i saradnju sa muslimanskim svijetom, a Turska kao najbliža od islamskog svijeta je najpreča da im pruži podršku i pomoć.

"Muslimani u Crnoj Gori su prijatelji zemlje u kojoj žive, a to prijateljstvo nije prepreka prijateljstvu sa islamskim svijetom i srodnim institucijama. Podsjećam da je Islamska zajednica do sada bila konstruktivan činilac u odnosima Crne Gore i Turske, na dobrobit i pripadnika Islamske zajednice i društva u cjelini", rekao je Fejzić.

Podsjetimo, mitropolit Amfilohije je nakon što je u manastiru Reževići otvorio međunarodnu konferenciju u čast 200 godina od izgradnje Hrama Sv. trojice kazao da bi neki željeli da obnove Otomansku imperiju.

Bonus video: