MINISTAR NAJAVIO MJERE

Crnogorski zdravstveni sistem ozbiljno se priprema za eventualnu pojavu ebole

On je rekao da se trenutno razmatraju opcije koje bi se mogle primijeniti u slučaju da više osoba bude zaraženo
12 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.10.2014. 18:17h

Crnogorski zdravstveni sistem ozbiljno se priprema za suočavanje sa eventualnom pojavom ebole, a jedna od prvih mjera je formiranje koordinacionog tijela, kazao je ministar zdravlja, Miodrag Radunović. 

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) ranije je saopšteno da nijedna osoba nije pod zdravstvenim nadzorom zbog virusne infekcije ebola, i da kontinuirano prate epidemiološku situaciju. 

Radunović je novinarima u Beranama kazao da je neophodno multisektorski pristupiti tom problemu, i utvrditi ko i šta treba da radi u slučaju pojave zaraženog pacijenta. 

"Napravili smo koordinaciono tijelo u kojem su predstavnici Ministarstva zdravlja, Fonda zdravstvenog osiguranja, Montefarma - zbog ljekova, IJZ, Kliničkog centra, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova, policije, vojske, Montenegroerlajnsa i Aerodroma", naveo je Radunović. 

On je rekao da se trenutno razmatraju opcije koje bi se mogle primijeniti u slučaju da više osoba bude zaraženo. 

Prema njegovim riječima,u bolnicama postoje kapaciteti za smještanje malog broja pacijenata, i još se traži rješenje za slučaj da veći broj ljudi bude zaražen. 

"Ako bi postojao zaraženi pacijent, možemo ga smjestiti na infektivne klinike uz svu opremu koja je potrebna zaposlenima u tom sistemu. Treba da donesemo i odluku za mjesto gdje bi mogli smjestiti pacijente u slučaju pojavljivanja više zaraženih", kazao je Radunović dodajući da već imaju u vidu prostorije u Podgorici koje bi za to bile iskorišćene.

Preporučujemo za Vas