Numanović: Postoje vidni pomaci u obrazovanju Roma u Beranama

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, govorio na sastanku o vladavini prava i poštovanju ljudskih prava kao preduslovu za ekonomski razvoj društva
1 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
Suad Numanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.10.2014. 16:04h

Opština Berane je multikulturalna sredina i ima razvijen osjećaj za ranjive društvene kategorije, ocijenio je ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović.

On je, tokom radne posjete tom gradu, kazao da Opština Berane ima dobar odnos prema poštovanju ljudskih prava, i prava manjinskih i marginalizovanih grupa u crnogorskom društvu.

"U Beranama radi Dnevni centar za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju, ali je i značajan broj Roma prisutan u opštini", podsjetio je Numanović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, govorio na sastanku o vladavini prava i poštovanju ljudskih prava kao preduslovu za ekonomski razvoj društva.

"Stambena problematika romske zajednice rješavaće se kroz Regionalni projekat. U njihovom obrazovanju postoje vidni pomaci, kako u pogledu pripreme za polazak u školu, tako i u ispomoći da se premoste jezičke barijere kroz pomoć asistenata", kazao je Numanović.

Numanović je ponudio pomoć Ministarstva po svim pitanjima koja su direktno vezana za resore koje pokriva, a ujedno i pomoć da bi se Akcioni plan za rodnu ravnopravnost usvojio do kraja godine.

"Ministar je pozvao na angažovanost oko jačanja uloge žene u društvu i zaštite od nasilja i nasilja u porodici. Osim tih značajnih oblasti, Ministarstvo ističe i značaj aktivnije uloge žene u javnom i političkom životu", kaže se u saopštenju.

Bonus video: