U Crnoj Gori niko pod nadzorom zbog ebole

Kako su kazali, Institut kontinuirano prati i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), i dostavlja podatke službama koje su nadležne da reaguju u slučaju pojave ebole
5 komentar(a)
ebola, virus, Foto: Reuters
ebola, virus, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.10.2014. 14:12h

U Crnoj Gori se trenutno nijedna osoba ne nalazi pod zdravstvenim nadzorom zbog virusne infekcije ebola, saopštili su agenciji MINA iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) i naveli da kontinuirano prate epidemiološku situaciju.

Kako su kazali, Institut kontinuirano prati i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), i dostavlja podatke službama koje su nadležne da reaguju u slučaju pojave ebole. "Takođe, podaci o obolijevanju i umiranju koje objavljuje SZO, redovno se ažuriraju, postavljaju na sajt Instituta za javno zdravlje i prosleđuju relevantnim institucijama", kazali su iz te institucije.

Oni su naveli da su od početka pojave epidemije ebole u zapadnoj Africi, sedam osoba koje su doputovale iz Nigerije u Crnu Goru, bile pod zdravstvenim nadzorom, a da se trenutno ne nalazi nijedna. "Shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sva lica koja dolaze iz zemalja u kojima je registrovana ebola se stavljaju pod zdravstveni nadzor, odnosno karantin", kazali su iz IJZ.

Oni su poručili da osoba koja dolazi iz, ili je boravila u državama u kojima je registrovana epidemija ebole, neophodno je da prilikom ulaska u Crnu Goru, pasoške kontrole, obavjesti graničnog policajca o tome, kako bi se u saradnji sa zdravstvenim inspektorom uputila za obaveze praćenja zdravstvenog nadzora u trajanju od 21 dan. "Ako tokom nadzora ta osoba razvije simptome ebole neophodno je da bez odlaganja o tome telefonom obavijesti izabranog ljekara i nadležnu epidemiološku službu kako bi se organizovao prevoz sanitetskim vozilom službe hitne medicinske pomoći do Infektivne klinike Kliničkog centra Crne Gore", naveli su iz IJZ.

Kako su naveli, u slučaju postojanja sumnje da je osoba tokom boravka u državam u kojima je registrovana epidemija ebole bila u kontaktu sa mogućim izvorom infekcije ili ako je razvilo simptome ebole, po povratku u Crnu Goru biće stavljena u karantin najmanje tri sedmice kako se bolest ne bi proširila na članove njegove porodice i širu zajednicu.

Bonus video: