Pljevlja: Vatrogasni kamioni propadaju, bačeno 2,3 miliona eura

Simović je kazao da su vozila praktično ničije vlasništvo i da se ne mogu registrovati, jer nemaju dokumentaciju
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2014. 20:29h

Više od pet godina, šest vatrogasnih vozila, propada na parkingu koji pripada kasarni u Pljevljima, a neizvjesno je da li će se moći koristiti i kada. Za njihovu nabavku uloženo je preko 2,3 miliona eura.

Nedavno penzionisani komandir Službe zaštite opštine Pljevlja Mlađen Simović, kaže da je krajnje vrijeme da se riješi pitanje vozila, koje je država, tvrdi on nenamjenski nabavila bez konsultacija sa pljevaljskom službom.

Simović je kazao da su vozila praktično ničije vlasništvo i da se ne mogu registrovati, jer nemaju potrebnu dokumentaciju.

Kazao je da se svi papiri nalaze u nadležnom ministarstvu, a Opština nije pristajala na uslove koji su im ponuđeni za otplatu vozila.

Služba zaštite nema mogućnosti da vozila parkira u svojoj garaži, pa su na otvorenom gdje su izložena propadanju.

Iz Službe zaštite i spasavanja nijesu željeli da odgovore na pitanja novinara “Vijesti” o vozilima, već su uputili na lokalnu upravu.

Na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova Skupština opštine Pljevlja prije nekoliko godina donijela je odluku o kreditnom zaduženju za kupovinu vozila na period od 20 godina.

„Kada su vozila počela da se isporučuju, onda je od Ministarstva došao dopis da je kredit na 10 godina. Nabavka tih vozila koštala je više od 2,3 miliona eura, a mogla su da se nabave po znatno povoljnijim cijenama. Vozila su nabavljena za gašenje šumskih požara, a za Opštinu je veliki izdatak da svoju vatrogasnu jedinicu oprema sa tako skupim vozilima. Vozila po gabaritima ne odgovaraju službi za spasavanje, a nismo imali uticaja na nabavku takvih vozila”, tvrdi”, bivši komandir pljevaljskih vatrogasaca.

Vozila ni po gabaritima ne odgovaraju Službi spasavanja, foto: Goran Malidžan

Simović je kazao da su godinu kasnije od ministarstva tražili da pojasne zbog čega su promijenjeni uslovi kreditiranja, ali da nisu dobili ugovor.

Bivši komandir pljevaljskih vatrogasaca smatra da su za ovakve propuste odgovorni oni koji od njih nisu tražili dodatne informacije za odabir vozila.

„Ta su vozila napunjena nepotrebnom opremom, a pljevaljska služba oskudijeva sa nekim drugim veoma bitnim pomagalima. Za 2,3 miliona koliko koštaju mogao je da se napravi novi vatrogasni dom i da se služba opremi savremenom opremom“, tvrdi Simović.

On kaže da je Vlada nekim opštinama dala besplatno vozila, a da ih Pljevljima pokušava papreno da naplati iako je, smatra, ovoj sredini prvoj trebalo pokloniti vozila s obzirom na to da su ovdje veliki šumski kompleksi.

„Pokušali smo sa ministarstvom da se dogovorimo, ali su tražili da prihvatimo njihove uslove da bismo dobili potrebna dokumenta za registraciju vozila. Tražiću od novog predsjednika Opštine da se razjasni situacija“, rekao je Simović.

Iz MUP-a tvrde da su svi bili upoznati sa nabavkom, Simović to demantuje

Nedavno penzionisani Simović je kazao da se za kupljena vozila rađena u Austriji niko ne interesuje. On tvrdi da je više puta ukazivao i tražio da se riješi problem sa vozilima.

Iz crnogorskog MUP-a je saopšteno da su 2007. godine formirali radnu grupu od predstavnika Ministarstva i opšt i nskih službi za zaštitu i spasavanje, radi utvrđivanja stvarnog stanja opremljenosti opštinskih službi i davanje predloga o vrsti i broju specijalnih vozila koje je potrebno nabaviti. „Ministarstvo je, decembra 2007. godine, organizovalo sastanak sa svim starješinama opštinskih službi zaštite i spasavanja gdje je utvrđen predlog liste za nabavku specijalnih vozila po vrstama tipu i količinama”, navodi se u saopštenju. Simović je demantovao tvrdnje Ministarstva da je on prisustvovao tom sastanku, a kojem je odlučivano o nabavci, niti da je učestvovao u odabiru vozila.

Galerija

Bonus video: