Lekoviću ističe mandat, MANS smatra: Ne preporučuje ga rad već lojalnost

Leković će ostati da rukovodi Komisijom za sprečavanje sukoba interesa dok ne počne sa radom Agencija za anitkorupciju
163 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2014. 20:13h

Ukoliko Skupština prihvati predlog svog Administrativnog odbora,u čemu do sada nije bilo iznenađenja, Slobodan Leković će ostati da rukovodi Komisijom za sprečavanje sukoba interesa dok ne počne sa radom Agencija za anitkorupciju.

Član Radne grupe za izradu Nacrta zakona o sprečavanju korupcije Vuk Maraš (MANS) smatra da je dosta vremena izgubljeno zbog nedostatka političke volje za borbu protiv sukoba interesa jer je postavljanjem Lekovića “obezbijeđena puna partijska poslušnost u tom tijelu u cilju prikrivanja nezakonitog bogaćenja funkcionera”.

Administrativni odbor je juče, sem Lekovića, odabrao šest kandidata za članove Komisije od 32 prijavljenih.Većina njih bili su i do sada u Komisiji, kojoj je mandat istekao 29.jula.

Obezbijeđena puna partijska poslušnost: Vuk Maraš

Poslanica DF-a Branka Bošnjak ocijenila da je ponovo dobijena “partijska Komisija”.

“Dosadašnji rad Lekovića ne preporučuje ga da ponovo bude u njoj, jer znamo da je više štitio interese vladajuće familije nego što je radio svoj posao. On je nekada bio odbornik DPS-a. Sporna je i njegova biografija iz ratnih vremena, i mislim da nema moralnog kredibiliteta da bude na čelu te Komisije”, kazala je ona.

Leković loš izbor: Bošnjak

Za članove Komisije predloženi su sekretar Administrativnog odbora Goran ka Vučinić, profesorica engleskog jezika Ana Raičević, pravnici Borka Smolović i Vahedin Feratović.Takođe i dosadašnji član Komisije Ivo Đoković i ekonomista Ristan Stijepović.

Pošto je već nekoliko mjeseci bila u v.d. stanju Komisija je radila usporeno. Trebalo je više od mjesec dana da obrade i objave imovinski karton Miomira Mugoše, koji je on podnio nakon prestanka funkcije gradonačelnika.

Prema nezvaničnim informacijama, Leković, koji je na njenom čelu od osnivanja, jedno vrijeme nije ni dolazio na posao. Iako će novi sastav Komisije raditi tek godinu dana, jer će sprovođenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa od 1. januara 2016. nadgledati Agencija za antikorupciju, Skupština nije uvažila molbu aktuelnog saziva da im se mandat produži do osnivanja početka rada novog antikorupcijskog tijela.

Službenici u Komisiji su zatečeni aktuelnim stanjem.

Jedan od njih se povjerio da mogu samo da napišu funkcioneru dopis u kojem ga mole da ispravi ponašanje suprotno Zakonom, jer oni ne donose obavezujuće odluke.

Međutim, Komisija ni za vreme punog mandata nije hitala da hvata funkcionere u nezakonitostima. Predsjednik Odbora Radivoje Nikčević (DPS) objasnio da je reizbor starog predjsednika važno za kontinuitet do formiranja Agencije za antikorupciju 2016.

Zakon poslat EK na ekspertizu

Zakon o sprečavanju sukoba interesa, koji važi do osnivanja Agencije za antikorupciju, upućen je ekspertima EK na mišljenje, saopšteno je iz Ministarstva pravde. Izvor “Vijesti”, tvrdi da Sekretarijat za zakonodavstvo, mjesecima drži u fioci izmjene Zakona sa obrazloženjem da je “ista tematika tretirana u izmjenama Zakona o sprečavanju sukoba interesa i Nacrtu zakona o antikorupciji”.

U agenciju smiju samo profesionalci

Vuk Maraš kaže da Insistiraju da se usvoji novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa dok se ne uspostavi agencija koja će se baviti tim poslom. Ona bi bila sačinjena od profesionalaca bez partijskih knjižica.

Bošnjak kaže da je Leković dugo sebi dao platu kao da he predjednik Ustavnog suda čime je oštetio državu za više od stotinu hiljada eura.

Galerija

Bonus video: