Lukšićevom šuri neće da prodaju zemlju

Bajovićeva kompanija u Lapčićima privodi kraju gradnju rezidencijalnog kompleksa
726 pregleda 10 komentar(a)
Lapčići, Foto: Vuk Lajović
Lapčići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.09.2018. 13:42h

Vladajuća budvanska koalicija nije postigla dogovor oko prodaje 1.100 kvadrata opštinske zemlje u Lapčićima kompaniji “Atena Bohor” Predraga Bajovića, šure bivšeg premijera Igora Lukšića.

Bajovićeva kompanija u Lapčićima privodi kraju gradnju rezidencijalnog kompleksa.

Odluka o prenosu prava nepokretnosti neće se naći na predstojećem skupštinskom zasjedanju zakazanom za 4. septembar, iako je Sekretarijat za zaštitu imovine sačinio odluku. Na konsultacijama kod šefa parlamenta Đorđija Vujovića, u prisustvu predstavnika svih odborničkih klubova, odluka nije dobila zeleno svjetlo.

“Atena Bohor” zatražila je da kupi nekoliko opštinskih parcela, ukupne površine 1.104 kvadrata, za četrdesetak hiljada eura, kako bi kompletirala urbanističku parcelu.

Na pojedinim opštinskim i parcelama u vlasništvu države izgrađen je dio apartmaskog naselja, što je navodno i bio razlog da lokalni političari odbiju da se odluka uvrsti u dnevni red Skupštine.

Javnost je o izgradnji kompleksa na samoj litici u Lapčićima bila upoznata 2012. kada je tadašnja opštinska vlast na čelu sa DPS-om na dnevni red Skupštine stavila planski dokument Lokalnu studiju lokacije “Lapčići“. Tim dokumentom aminovana je gradnja u selu u zaleđu Budve.

Iz MANS-a su tada optužili Opštinu da je izašla u susret investitoru, ocijenivši da je Bajovićevoj kompaniji omogućeno da gradi više nego što je bilo predviđeno prethodnim planom.

Tadašnji gradonačelnik Budve Lazar Rađenović kazao je da su firmi “Bohor” odobreni manji urbanistički parametri nego ostalim mještanima i naglasio da Lukšić nije “čak ni zvao Opštinu da se raspituje o usvajanju dokumenta”.

“Nakon transparentne javne rasprave, stekli su se svi zakonski uslovi da ona u formi predloga bude pred odbornicima SO Budva. Prema mojim informacijama, mještani Lapčića su zadovoljni što Opština usvaja ovu studiju lokacije i time daje pravo da valorizuju svoje prostore i imovinu na zakonit način. Što se tiče preduzeća ‘Bohor’ - ta lokacija je tretirana kao i sve druge, čak sam se se uvjerio da su dobili neke skromnije parametre urbanističke u odnosu na ono što su drugi investitori i mještani dobili“, kazao je tada Rađenović.

Čolakoviću ne daju 373 kvadrata za 100.000 eura

Opština Budva nije izašla u susret ni građevinskoj firmi “Tron company“, koja na brdu Spas 200 metara vazdušne linije od Staroga grada gradi apartmansko naselje. Ta kompanija zatražila je da kupi 377 kvadrata opštinske zemlje za gotovo 100.000 eura.

Gradonačelnik Dragan Krapović povukao je odluku sa minulog skupštinskog zasjedanja, nakon što je Gojko Ljubanović (DPS) tražio da se ispita ko stoji iza kompanije i zamjerke nezavisnog odbornika Stevana Džakovića da je izuzetno mala cijena po kojoj se zemlja prodaje.

“Tron company” Dragana Čolakovića u januru je kupila zemljišni kompleks od 5.600 kvadrata od “Prve banke”, kod koje se i kreditno zadužila tri miliona eura.

Bonus video: