Tužba protiv Dnevnih novina: Napali Teu Gorjanc, pa joj zatvorili svoje strane

“Zanimljivo je pogledati opremu tekstova u kojima se izvještaj HRA napada i tako očigledno koristi nadmoć medija”
105 pregleda 0 komentar(a)
Tea Gorjanc - Prelević, Foto: Savo Prelević
Tea Gorjanc - Prelević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.10.2014. 18:36h

Direktorica Akcije za ljudka prava (HRA) Tea Gorjanc - Prelević najavila je da će podnijeti sudu tužbu protiv Dnevnih novina, kako bi taj list objavio njihovo reagovanje, što je omogućeno Zakonom o medijima.

“HRA će zbog neobjavljivanja reagovanja podnijeti žalbu Medijskom samoregulatornom tijelu, čiji su DN član. Glavni urednik DN-a Boris Darmanović je i član Upravnog odbora tog samoregulatornog tijela”, rekla je Gorjanc-Prelević, dodajući da je Darmanović započeo je polemiku sa HRA o posljednjem, četvrtom izvještaju u projektu “Monitoring novinarskih samoregulatornih tijela u CG”, ali nije objavio drugo reagovanje HRA na njegove dodatne navode o izvještaju HRA.

Saradnici Akcije za ljudska prava (HRA) su, od 1. marta do 1. jula, registrovali 525 primjera kršenja Kodeksa novinara, dok je Monitoring tim Medijskog savjeta za samoregulaciju (MSS) evidentirao samo 152 slučaja kršenja nekog od 12 osnovnih načela Kodeksa. Pri tom, izvještaj HRA je ukazao da MSS, koji čine predstavnici provladinih medija, i dalje nastoji da prikaže kako Kodeks najčešće krše mediji koji nijesu njegovi članovi (Vijesti, Dan, Monitor, TV Vijesti) i da se ispostavilo da se prećutkuju kršenja Kodeksa novinara u Pobjedi, Dnevnim novinama, RTCG, TV Pinku...

“Zanimljivo je pogledati opremu tekstova u kojima se u DN napada izvještaj HRA i tako očigledno koristi nadmoć medija, koja je onda prikazana i odbijanjem objave reagovanja na vrlo konkretne navode glavnog urednika DN-a na našu štetu”, saopštila je juče Gorjanc-Prelević.

Ona je istakla da je, u odgovoru Dnevnim novinama, između ostalog, napisala: “Kolege iz građanskih udruženja dobro znaju koliko je rizična kritika medija, to je rizik da prosto prestanete da nas objavljujete ili da se prema onome što radimo ophodite krajnje zlonamjerno”.

Kako MSS krije istinu

Kao i ranije, Monitoring tim MSS više pažnje obraća na medije koji nijesu njegovi članovi, nego na one koji jesu.

Prema njihova dva posljednja izvještaja, ispada da su mediji koji nijesu pristupili MSS-u mnogo češće kršili Kodeks nego mediji učlanjeni u MSS. Monitoring HRA pokazuje bitno drugačiju sliku, ukazali su iz HRA. Tako su u MSS prikazali da su od 1. marta do 1. jula mediji koji su ih osnovali (Pobjeda, Dnevne novine, RTCG, TV Pink M) Kodeks novinara prekršili u 15 slučajeva, a da su mediji koji ne žele da budu u tom tijelu (Vijesti, Dan, TV Vijesti, Monitor) izvještavali neetički u 79 slučajeva.

S druge strane, Monitoring tim Akcije za ljudska prava je ustanovio da su Kodeks mediji koji su u MMS-u prekršili u 251 navrat, a ostali mediji u 200 slučajeva.

Bonus video: