Cirke: Potrebno ojačati borbu protiv sajber kriminala

Stojanović je kazao da je u toku rad na određenom broju predmeta iz oblasti suzbijanja kriminaliteta u čijoj realizaciji učestvuju crnogorska i njemačka policije
0 komentar(a)
Slavko Stojanović, Jerg Cirke, Foto: Uprava policije
Slavko Stojanović, Jerg Cirke, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 08.10.2014. 18:12h

Direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Slavko Stojanović, sastao se danas sa predsjednikom Savezne kriminalističke policije Njemačke, Jergom Cirkeom.

"Stojanović je izrazio zadovoljstvo posjetom delegacije iz Njemačke, koju je predvodio Cirke, budući da crnogorska policija ima dugogodišnju profesionalnu saradnju sa kolegama iz ove države. Saradnja crnogorske i njemačke kriminalističke policije je do sada rezultirala konkretnim aktivnostima u istragama na teritorijama obje države, a posebno u oblasti otkrivanja i sprječavanja krijumčarenja narkotika i hapšenja lica koja su se bavila ovim kriminalnim radnjama", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Stojanović je takođe, kazao da je u toku rad na određenom broju predmeta iz oblasti suzbijanja kriminaliteta u čijoj realizaciji učestvuju crnogorska i njemačka policije.

"NCB Interpol Podgorica i NCB Interpol Visbaden profesionalno sarađuju i kontinuirano razmjenjuju informacije koje se tiču otkrivanja, dokumentovanja i procesuiranja kriminalnih grupa i lica koja se potražuju na međunarodnom nivou" istakao je Stojanović, koji se zahvalio Cirkeu na pomoći koju je njemačka policija do sada pružila u cilju jačanju stručnih i tehničkih kapaciteta crnogorske policije.

U saopštenju se dodaje da su službenici Uprave policije MUP-a Crne Gore kroz razmjenu iskustava, usvajajući dobre prakse shodno evropskim standardima, imali priliku da na obukama koje je organizovala policija Njemačke usavrše znanja potrebna za uspješnu borbu protiv kriminala.

"Nastavak stručnog usavršavanja policijskih službenika je važan, budući da je Uprava policije, u cilju proaktivnog djelovanja, usmjerila aktivnosti na jačanje operativnih i kriminalističko – istražnih kapaciteta za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, što je i predviđeno Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 24", naglasio je Stojanović

Iz Uprave policije je saopšteno i da su crnogorski i njemački policajci takođe uspješno realizovali i više zajedničkih projekata, a jedan od njih je, upravo u toku i usmjeren je na osnaživanje kadrovskh i materijalno – tehničkih kapaciteta crnogorske policije u oblasti ciljnih potraga koji dvije policije implementiraju zajedno sa policijom Holandije .

Stojanović je takođe ocijenio da će nedavno potpisani Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji sa Europolom u narednom periodu omogućiti ofanzivnije djelovanje u borbi protiv svih pojavnih oblika kriminala, budući da će naša policija sa članicama Europola razmjenjivati operativne informacije posredstvom sigurnih komunikacionih kanala Europola.

"Cirke se zahvalio na prijemu i kazao da je saradnja policija Njemačke i Crne Gore posebno efikasna na operativnom nivou. On je kazao da o bezbjednosnim strukturama treba razmišljati na širem, evropskom nivou, budući da kriminalne strukture prevazilaze granice jedne države i za činjenje krivičnih djela sve više koriste sajber prostor. Zato je, smatra on, potrebno ojačati kapacitete policije u borbi protiv sajber kriminala", piše u saopštenju Uprave policije.

Dodaje se i da je Cirke pohvalio saradnju biroa Interpola dvije države i kazao da će Savezna kriminalistička policija Njemačke i dalje pružati podršku kolegama u Crnoj Gori u jačanju kapaciteta u oblastima rada koje crnogorska policija prepoznaje kao prioritetne.

Bonus video: