Bjelica: Jesam član DPS, ali ih ne slušam

Bjelica tužbom traži 10.000 eura za narušeni ugled i čast, i pretrpljene duševne bolove, zbog teksta “Vođa DPS-ove navale”
183 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2014. 13:52h

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta CG Duško Bjelica rekao je da to što je član Demokratske partije socijalista, ne znači da na Univerzitetu, ili na bilo kojoj drugoj funkciji, obavlja rad u ime te partije.

To je naveo u sporu koji je pred podgoričkim Osnovnim sudom pokrenuo protiv novinara “Monitora” Veseljka Koprivice i tog nedjeljnika, zbog teksta “Vođa DPS-ove navale”.

U svom svjedočenju Bjelica je rekao i da on jeste bio član Komisije za sport, omladinu i saradnju sa civilnim sektorom DPS-a, ali da funkcije za koje je biran, nijesu bile po partijskom osnovu, već isključivo shodno njegovim kvalifikacijama.

“Sve što sam ostvario u životu sam ostvario na osnovu svojih stručnih i naučnih referenci, za fudbalski savez CG sam biran na osnovu javnih konkursa, a za profesorska i naučna zvanja na Univerzitetu od strane akademske zajednice”, istakao je Bjelica. On je dodao i da je sporni tekst objavljen kako bi se on diskreditovao, te da se osjećao vrlo neprijatno zbog iznijetih neistina.

“Doživio sam ga kao nešto čime sam omalovažen, i čime su pokušane da se omalovaže moje stručne kvalifikacije, a njegova sadržina je zlonamjerna i tendeciozna kako bi se narušio moj ugled u zajednici”, kaže Bjelica.

Na pitanje suda kojim riječima je posebno uvrijeđen, i koje to činjenice iznijete u tekstu nijesu istinite, Bjelica je istakao riječi “vođi DPS-ove navale koja se strogo drži partijske direktive”, “ne patiše i odluke donosi partijski”, “Bjelica kojeg predstavljaju i kao naučnika”, upoređivanje sa Staljinom...

Odgovarajući na pitanje punomoćnika Koprivice, advokata Aca Đurišića, koja je definicija autonomije Univerziteta, Bjelica je naveo da to znači da zaposleni profesori i naučnici svoja naučna i stručna znanja prenose slobodno, onako kako nalaže njihovo naučno znanje i mišljenje... Spor se nastavlja 13. novembra, za kada je planirano saslušanje Koprivice. Bjelica tužbom traži 10.000 eura za narušeni ugled i čast, i pretrpljene duševne bolove, zbog teksta “Vođa DPS-ove navale”, objavljenog u julu prošle godine u nedjeljniku “Monitor ”.

“Tužilac je predstavljen prije svega kao nestručan, a zatim i kao ličnost koja funkciju koju obavlja ne vrši profesionalno, već po zahtjevima jedne političke partije. Tuženi nije ni pokušao da ostvari kontakt sa tužiocem kako bi se čuo i njegov stav”, navodi se, između ostalog, u tužbi.

U odgovoru na tužbu se ističe da je Koprivica kao slobodan čovjek i novinar iznosio vrednosne sudove zasnovane na činjenicama, te da se radi o rubrici “Profil”, koja je autorska i predstavlja stav iskusnog novinara o djelovanju javnih autoriteta.

Bjelica ne čita Monitor

Bjelica je ocijenio da autora spornog teksta, kao ni redakciju nedjeljnika, nije ničim izazvao za sadržinu teksta, te da je osnovni motiv bio da ga diskredituju kao naučnika, zbog čega je morao da se pravda svojim kolegama." A i sada tvrdim kada bi trebalo da se kandidujem za neku funkciju na Univerzitetu, dobio bih 95 odsto glasova”, istakao je Bjelica.

Odgovarajući na pitanje Đurišića, da li zna da je “Monitor” kritički list, te da li je ikada o nekome donosio hvalospjeve, Bjelica je rekao da on ne čita taj nedjeljnik.

Galerija

Bonus video: