Podići svijest o značaju nacionalnog brenda

Gasparič je upoznao Rabrenovića sa procesom izgradnje logotipa I feel Slovenia i njegovom upotrebom u svim sferama života, što je rezultiralo odličnom prepoznatljivošću Slovenije kod ciljnih tržišta
0 komentar(a)
Vladimir Gasparič, Foto: Jadranka Ćetković
Vladimir Gasparič, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 08.10.2014. 14:28h

Crna Gora mora podizati svijest o značaju izgradnje nacionalnog brenda i složenosti tog procesa, sa posebnim akcentom na njegovu održivost, ocijenili su predstavnik Ministarstva ekonomije Jovo Rabrenović i ambasador Slovenije u Podgorici Vladimir Gasparič.

Rabrenović, koji je generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije, i Gasparič saopštili su da je izgradnja nacionalnog brenda dugoročan strategijski postupak angažovanja svih raspoloživih i za brend relevantnih atributa.

Riječ je o, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, geografskim potencijalima, kulturnom istorijskom nasljeđu, privrženosti progresivnim idejama, posebnosti ljudskog potencijala, sakralnim objektima i drugim vrijednostima koje Crnu Goru diferenciraju u odnosu na konkurente.

„Promovisanje Crne Gore samo kao turističke destinacije ne može poslužiti kao opredjeljujuća determinanta izgradnje nacionalnog brenda, pa u postupku brendiranja treba repozicionirati i promijeniti imidž i identitet, kako bi rebrending imao potpun uspjeh“, navodi se u saopštenju.

Gasparič je upoznao Rabrenovića sa procesom izgradnje logotipa I feel Slovenia i njegovom upotrebom u svim sferama života, što je rezultiralo odličnom prepoznatljivošću Slovenije kod ciljnih tržišta.

Na sastanku je ocijenjeno da u razvoju nacionalnog brenda Crne Gore treba koristiti iskustvo koje je Slovenija stekla u procesu izgradnje svog nacionalnog brenda I feel Slovenia.

„Imajući u vidu da su te dvije države veoma slične i bliske, rezultati koje je postigla Slovenija mogu biti dobra polazna osnova za pravac u kojem se Crna Gora treba kretati“, saopšteno je na sastanku.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima organizovanja saradnje sa Slovenijom u vidu određenih studijskih posjeta, angažovanja eksperata, kao i razmjene iskustava sa ključnim osobama koje su vodile proces izgradnje nacionalnog brenda Slovenije.

Iz Ministarstva je saopšteno i da će Slovenija, u okvirima svojih mogućnosti, obezbijediti pomoć i pružiti sve informacija neophodne u ovoj fazi, kao i naći načina za dalju saradnju u dijelu izgradnje nacionalnog brenda Crne Gore.

Bonus video: