Austrijski diplomata na Filozofskom fakultetu: "Samo oni koji znaju odakle dolaze znaju i kuda idu"

Etmajer je kazao da se raduje što velikim dijelom Austrija i Crna Gora imaju zajedničku istoriju o kojoj se može diskutovati, a nada se da će rezultati te diskusije biti zajednička saradnja i realizacija projekata od kojih će svi imati korist
0 komentar(a)
Prijem austrijskog diplomate na Filozofskom fakultetu, Foto: Svetlana Mandić
Prijem austrijskog diplomate na Filozofskom fakultetu, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 08.10.2014. 13:28h

Vendelin Etmajer, diplomata i poslanik austrijskog parlamenta posjetio je danas Filozofski fakultet u Nikšiću u okviru Dana Austrije i tom prilikom studentima održao predavanje na temu "Austrija 1914.godine".

O istoj temi Etmajer će govorio i večeras u ambasadi Austrije.

Austrijski poslanik se u razgovoru sa dekanom Filozofskog fakulteta doc. dr Goranom Barovićem upoznao sa istorijatom najstarije i najveće univerzitetske jedinice, kao i sa studijskim programima koji se na tom fakultetu izučavaju.

Barović je kazao da Filozofski fakultet već godinama baštini dobru saradnju sa svim ambasada u Crnoj Gori, pa samim tim i sa austrijskom, a da poseban dio pripada ambasadama zemalja čiji jezici se izučavaju

"Uklapamo se u programe koje ambasada Austrije pravi i uvijek smo otvoreni za tu vrstu saradnje. 1914. godina je globalno važna za čitav svijet, a jednim dijelom je i Crna Gora u to bilo uključena tako da ćemo iz predavanja našeg gosta čuti njihov osvrt na te momente koji su bili važni i za Crnu Goru i za kompletnu njenu istoriju", kazao je Barović.

Etmajer je kazao da se raduje što velikim dijelom Austrija i Crna Gora imaju zajedničku istoriju o kojoj se može diskutovati, a nada se da će rezultati te diskusije biti zajednička saradnja i realizacija projekata od kojih će svi imati korist.

"Smatram da samo oni koji znaju odakle dolaze znaju i kuda idu. Bavim se terijom i praksom međunarodnih odnosa i mišljenja sam da postoji veliki raskorak između teorije i prakse i da se praksa često ne naslanja na teoriju", kazao je Etmajer.

Prema njegovim riječima nekada su se međunarodni odnosi bazirali na ratovima i političkoj moći, a danas, kada se govori o saradnji Austrije i Crne Gore, može se reći da se ona „bazira na dobrobit svakog pojedinca”.

Doc. dr Jelena Knežević, šef studijskog programa za njemački jezik i književnost, kazala je da se "Dani Austrije" na Filozofskom fakultetu održavaju od prošle godine i da nastoje da dovedu predavače čije bi prisustvo bilo zanimljivo ne samo sa aspekta jezika, već da i drugi studenti od njega imaju koristi. To je i razlog zbog čega teme nijesu strogo germanističke.

"Što se razmjene studenata i profesora tiče ona je vrlo živa. Austrija i Njemačka nude veliki broj programa za stipendiranja i razmjene tako da sa našeg studijskog programa svake godine od deset do 20 ljudi provede neko vrijeme u zemljama na njemačkom govornom području", kazala je Knežević.

Studijski program za njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu postoji od 2004. godine.

Bonus video: