Parada ponosa u Podgorici 2. novembra

Novoizabrani gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović je juče kazao da će se prema pozivu organizatora da prisustvuje Povorci ponosa odnijeti profesionalno
328 pregleda 36 komentar(a)
Parada Ponosa Podgorica, Foto: Boris Pejović
Parada Ponosa Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.10.2014. 12:11h

Parada ponosa u Podgorici biće održana 2. novembra u nedjelju, saopštili su organizatori iz NVO Kvir Monterengro.

Predsjendik UO Danijel Kalezić kazao je da je došlo do tehničkog propusta kada je prvenstveno prajd zakazan za 26. oktobar, kada će se održati Podgorički maraton. Nesporazum je otklonjen, pa je izabran novi datum.

“Vjerujemo da će drugi prajd donijeti još više tolerancije i međusobnog uvažavanja u našu svakodnevicu, a u skladu sa najboljom crnogorskom tradicijom, koja nas uči da je čojstvo sačuvati drugog od sebe”, kazao je on.

Vanja Gagović iz te organizacije je uputila zvaničan poziv novoizabranom Gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću da prisisutvujue paradi. “Nadamo se da će Stijepović svojim prisutstvom događaju koji podiže vidjljivost LGBT osoba, uveličati skup i iskazati podršku našoj borbi za osnovna ljudska prava. Njegovo prisustvo će nesumnjivo uticati i na povećanje bezbjednosti učesnica i učenika Povorke”, kazala je ona.

Iz te organizacije su izjavu Stijepovića da će biti dobar domaćin doživjeli ohrabrujuće, jer smatraju da bi to trebalo da znači da će biti na Paradi. Gagović je kazala da Kvir Montenegro očekuje da će povorci prisustvovatri i ministri za ljudska i manjisnka prava, unutrašnjih poslova i rada i socijalnog staranja Suad Numanović, Raško Konjević i Predrag Bošković, kao i Ombudsman Šućko Baković.

Kalezić je saopštio da će organizovanje Parade koštati oko 9.000 eura, koje su obezbijedile ambasade Holandije i Velike Britanije u Crnoj Gori, kao i da će rad na organizovanju biti volonterski. Organizatori su saopštili da se procjena bezbjednosti i dalje radi, te da se još ne zna koliko će policajaca biti angažovano na obezbjeđenju učesnika Parade.

Bonus video: