MCP: Naš sveštenik pomogao policiji

“Osoba koja se u tekstu pominje niti je sveštenik, niti pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi”
221 pregleda 188 komentar(a)
Budva grad, Foto: Vuk Lajović
Budva grad, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.09.2018. 06:35h

Niti je sveštenik, niti je pripadnik Srpske pravoslavne crkve udario flašom Budvanina, saopšteno je juče iz Mitropolije crnogorsko-primorske. To stoji u reagovanju na tekst „Sveštenik flašom raskrvario Budvanina“, koje prenosimo u cjelosti:

“Novinar Vuk Lajović ponovo je, u veoma kratkom vremenskom periodu, demonstrirao novinarsku neprofesionalnost, a prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi otvorenu netrpeljivost i zlonamjernost. Ona se potvrdila u današnjem tekstu na portalu Vijesti „Sveštenik flašom raskrvario Budvanina“, koji su prenijeli i drugi elektronski mediji.

Iako elementarna novinarska etika i pravilo nalažu da se, kada su ovakve i slične stvari u pitanju, obavezno kontaktira i druga strana, naročito kada se ona javno optužuje i etiketira kao grupa iz koje dolaze nasilnici, to je i u ovom slučaju izostalo.

Da je pomenutom novinaru bilo do istine i tačnog izvještavanja, mogao je lako da dođe do tačnih i pravovremenih činjenica.

Osoba koju u svom tekstu pominje novinar Lajović, niti je sveštenik, niti pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Takođe, autor teksta je svjesno prećutao činjenicu da je identitet osobe policija saznala upravo od sveštenika Mitropolije, koji žele da se pomenuta osoba pronađe i slučaj ispita do kraja.

Ne očekujemo da će se novinar Lajović i njegovi urednici pokajati i izviniti za javno izrečenu neistinu, koja je izazvala novi talas mržnje i netrpeljivosti među i ovako podijeljenim i poluinformisanim čitaocima. Ovakve pretenciozne i poluistinite tekstove protiv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori pišu već godinama na svoju sramotu, a na uštrb istine, praveći od novina i portala žutu štampu.

Nadamo se da će uredništvo Vijesti, kao i ostalih medija, koji su „potrčali“ da ovu netačnu informaciju objave, isti prostor dati i sjutrašnjem događaju „Pravoslavni dječji sabor Crne Gore“, koji će se devetnaesti put održati na Cetinju i koji će i ove godine sabrati oko 1700 djece - polaznika vjeronauke pri hramovima i manastirima u Crnoj Gori,” stoji u reagovanju.

Bonus video: