Delegacija Vojske Crne Gore položila vijenac na spomenik u Tuđemilima

U delegaciji Vojske Crne Gore bili su komandant Brigade kopnene vojske pukovnik Dragutin Dakić i komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore pukovnik Živko Pejović
93 pregleda 3 komentar(a)
Vojska vijenac Tuđemili, Foto: Odbrana.gov.me
Vojska vijenac Tuđemili, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 06.10.2014. 15:26h

Delegacija Vojske Crne Gore na čelu sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore admiralom Draganom Samardžićem, povodom 7. oktobra - Dana Vojske Crne Gore, položila je vijenac na spomenik u Tuđemilima kod Bara.

U delegaciji Vojske Crne Gore bili su komandant Brigade kopnene vojske pukovnik Dragutin Dakić i komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore pukovnik Živko Pejović.

Takođe, vijenac je položio i predsjednik Skupštine Opštine Bar Osman Subašić sa komandantom Mornarice Vojske Crne Gore kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem.

"Vojska Crne Gore slavi ovaj datum u znak sjećanja na 7. oktobar 1042. godine, kada su hrabri ratnici na čelu sa knezom Vojislavom, na području Crmnice, nanijeli težak poraz vizantijskoj vojsci. Pobjeda na Tuđemilu 7. oktobra 1042. godine dovela je do vizantijskog priznanja državnog suvereniteta i nezavisnosti Duklje. Odlučujuća bitka, koja se odigrala, između Lisinja i mora kod Tuđemila karakteristična je i po tome što je knez Vojislav komandovao vojskom u kojoj su bili petorica njegovih sinova", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Crne Gore.

Dodaje se da pripadnici Vojske Crne Gore sa ponosom i zadovoljstvom obilježavaju ovaj datum poštujući herojske podvige tuđemilskih junaka, koji su ostavili svoje živote braneći državu.

Samardžić: Posvećeno ćemo raditi na strateškim ciljevima

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić čestitao je pripadnicima te institucije Dan Vojske, navodeći da je siguran da će zajedno nastaviti posvećeno da rade na ostvarivanju zacrtanih strateških ciljeva, unapređujući sistem bezbjednosti i odbrane države. Samardžić je kazao da ovaj praznik VCG dočekuje ispunjena osjećajem ponosa i zadovoljstva, navodeći da to potvrđuju brojni rezultati koje je Vojska ostvarila proteklu godinu. “Putevi koji nas vode ka približavanju visokim standardima, od nas traže da svaki naš korak bude siguran i odlučan. Mi smo to prepoznali i potpuno primijenili nižući uspjehe na svakom koraku”, kaže se u čestitki Samardžića. On je kazao da je VCG, u svakom zadatku, bez obzira na rizike, iskazivala ponos, profesionalizam, pouzdanost i dosljedno vojničko ponašanje. “Tako smo pokazali punu lojalnost našoj državi, njenim građanima i miru u svijetu. Tako smo dokazali da se na našu odlučnost može bezrezervno računati”, poručio je Samardžić. Prema njegovim riječima, VCG, u nove zadatke i poduhvate ulazi jača za stroj mladih vojnika i oficira. “Ojačaćemo ga novom generacijom podoficira, nastavićemo sa poboljšanjem naših sposobnosti i uslova za rad i izvršavanje zadataka. Ostaćemo pouzdan partner i posvećeni očuvanju mira u regionu i svijetu”, rekao je Samardžić. On, kako je kazao, vjeruje da će VCG i naredni praznik dočekati sa još boljim rezultatima. “To je ono čemu mi vojnici uvijek težimo, da budemo još bolji, spremniji, vještiji i odlučniji”, kazao je Samardžić.

Bonus video: