Ljekari ljuti zbog skupih licenci

Od 1.650 ljekara do sada je zahtjeve za obnovu licenci podnijelo 400
300 pregleda 2 komentar(a)
Doktroi, ljekari, Foto: Shutterstock
Doktroi, ljekari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.08.2018. 18:41h

Oko 24 odsto ljekara, odnosno njih 400 od 1.650, podnijelo je zahtjeve Ljekarskoj komori za izdavanje licence iako je rok za to još mjesec.

Ljekari već sedam mjeseci, od kraja januara ove godine, rade bez licenci jer zbog skoro jednogodišnje svađe između Komore i Ministarstva zdravlja nije imao ko da je izda, pošto je bio suspendovan rad Komore. Nakon što je Upravni sud presudio u korist Komore, njeno rukovodstvo je tražilo da se donesu pravila za izdavanje licence pa je posao ponovo odložen. Promijenjen je i zakon kako bi se prevazišla “pravna praznina”, pa ljekari sada do kraja septembra treba da se obrate Komori i traže licence za rad.

Osam eura umjesto kao do sada pet, iznosi članarina u Ljekarskoj komori, saznaju nezvanično “Vijesti”

Iako su za to imali mogućnost već više od mjesec kada su izmjene zakona stupile na snagu, većina ljekara to još nije učinila. Kao jedan od razloga dio ljekara koji se javio “Vijestima”, naveo je i visoku cijenu licence koja sada iznosi 80 eura, umjesto ranijih 50.

Za ljekare iz inostranstva koji bi da rade u Crnoj Gori licenca za rad košta 160, a članarina 16 eura mjesečno, plus 150 eura za upis u Komoru

Predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša ranije je u intervjuu “Vijestima” rekao da je Komora donijela pravna akta za postupak izdavanja, obnavljanja i oduzimanja licence za rad doktora medicine. „Taj ogroman posao mora biti završen jer ćemo na taj način konačno utvrditi „pravila igre“ jednaka za sve. Nakon 30. septembra nijedan doktor medicine, bio on crnogorski državljanjin ili stranac, neće moći da se bavi neposrednom zdravstvenom djelatnošću ukoliko ne posjeduje validnu licencu...Ako neko i pokuša, mora znati da krši odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Krivičnog zakonika. ... Sve slučajeve nelegalnog bavljenja zdravstvenom djelatnošću, za koje Komora bude imala saznanja, procesuiraćemo inspekcijskim organima i tužilaštvu“, rekao je on.

Mugoša je juče objasnio zbog čega je Komora povećala cijene članarine i licence, ali je izjavu na kraju povukao jer je insistirao da ona bude objavljena integralno, na šta “Vijesti” nijesu pristale.

Bonus video: