Privremeno oduzeto 600 komada oružja, od toga 200 bez dozvole

Ministarstvo unutrašnjih poslova prepremilo je nova zakonska rješenja, jer su većina ubistava i teških krivičnih djela počinjena upotrebom nelegalnog oružja
147 pregleda 1 komentar(a)
Zaplijenjeno oružje, oružje, Foto: Uprava policije
Zaplijenjeno oružje, oružje, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 05.10.2014. 14:04h

Crnogorska policija je u prvih osam mjeseci privremeno oduzela od građana više od 600 komada oružja, od kojih je oko 200 bilo u ilegalnom posjedu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova prepremilo je nova zakonska rješenja, jer su većina ubistava i teških krivičnih djela počinjena upotrebom nelegalnog oružja.

Predlogom zakona o oružju predviđeno je da fizičko ili pravno lice neće biti sankcionisano ukoliko oružje i municiju dobrovoljno preda policiji ili prijavi oružje radi registracije.

"U postupku registracije-prijave oružja koje nije zabranjeno, izdaće se oružni list bez utvrđivanja porijekla oružja, ukoliko stranka ispunjava zakonske uslove za njegovu registraciju", kaže se u zakonskom aktu.

Novim zakonom predviđena je obaveza obilježavanja oružja, proizvedenog u Crnoj Gori, i onog kod kojeg je prepravkom zamijenjen ili izmijenjen njegov glavni dio, posebnim žigom ili nekom drugom identifikacionom oznakom.

"Na ovan način će se lakše identifikovati oružje i pratiti njegov transfer«, kaže se u obrazloženju zakona, koji je objavio časopis MUP-a "Dokument".

Predloženi zakon o oružju, nakon dobijanja komentara Evropske komisije, biće dostavljen nadležnim organima radi njihovog mišljenja, nakon čega će uslijediti procedura usvajanja.

Bonus video: