Info dan Udruženja Roditelji: Predavanja i prezentacije za buduće roditelje

O tome kako se pripremiti i kako prevazići početničke probleme u dojenju govorili su pedijatar Vjera Janković iz Ordinacije Doktorice Mica, i mama Elvita Hadžifejzović, kao i Ana Vujnović, koorinatorka programa Majka i beba Udruženja Roditelji
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2014. 10:52h

Veliki broj trudnica i budućih roditelja posjetio je u subotu Info dan "Stiže nam beba" koji je posvećen trudnoći, dojenju i pripremama za novog člana porodice, a koji se održava u tržnom centru Delta City, saopšteno je iz udruženja Roditelji.

Info dan je organizovalo Udruženje Roditelji, u saradnji sa šoping molom Delta City u Podgorici, i u partnerstvu sa Domom zdravlja Podgorica čiji je tim ljekara i medicinskih i patronažnih sestara bio na raspolagnju svim prisutnim roditeljima.

Organizacijom Info dana Udruženje Roditelji je obilježilo Nacionalnu sedmicu promocije dojenja, koja je i četrdeseta sedmica u godini i simbolično označava puni termin trudnoće, odnosno termin kada je beba spremna za rođenje.

"Posjetioci su prisustvovali predavanjima i prezentacijama medicinskih radnika i kompanija koje su učestvovale u ovom događaju i upoznali se sa ponudom brojnih izlagača. U toku događaja vladalo i veliko interesovanje za nagradnu igru u kojoj je glavna nagrada bila besplatan porođaj u privatnoj bolnici Codra u Podgorici, u kojoj je učestvovalo 113 trudnica, a ovaj poklon osvojila je Sanja Popovac, koja će se uskoro poroditi drugi put", istakli su iz udruženja Roditelji.

Po njihovim riječima veliko interesovanje bilo je i za besplatno fotografisanje u Klik foto mini studiju, profesionalne fotografkinje Aide Dizdarević, koja je fotografisala zainteresovane trudnice i tako im poklanjala lijepe uspomene iz trudničkih dana.

"Posjetioci su prisustvovali i predavanjima o trudničkim trimestrima i pregledima i procedurama u toku trudnoće sa ginekologom Biljanom Dakić Poltiković i medicinskom sestrom Irenom Laković. O pripremama za porođaj i porođajnom procesu imali su prilike da se posavjetuju sa ginekologom iz Kliničkog centra, Srđanom Medanom i Dejanom Zlatičanin sestrom iz Škole za trudnice Doma zdravlja Podgorica", kazali su iz udruženja Roditelji.

Oni su dodali i da je vježbe za psihofizičku pripremu u trudnoći predstavila Jelena Đurišić, ginekološko akušerska sestra, Škole za trudnice, Doma zdravlja Podgorica.

"O važnosti čuvanja matičnih ćelija, posjetioci su mogli slušati od ginekologa Predraga Jovovića, stručnog saradnika banke Bio save, kao i u toku prezentacije banke Future Health, a NLB Montenegro banka im je predstavila mogućnost štednje za najmlađe. Roditeljima su u toku cijelog dana na raspolaganju bile savjetnice za dojenje Udruženja Roditelji koje su im pomagale u vezi svih nedoumica koje imaju sa dojenjem, kao i tim pravnog savjetovališta za pitanja iz oblasti radnog prava", kaže se u saopštenju.

Razgovarano je i o njezi norođenčeta i prvim danima sa bebom, sa subspecijalistom medicinske i kliničke genetike Oliverom Miljanović i patronažnom sestrom Doma zdravlja Podgorica, Milkicom Banašević.

"Majčinstvo i roditeljstvo i kako se najbolje pripremiti za tu novu ulogu, bile su teme razgovora sa porodičnim psihoterapeutom Helenom Rosandić i Snezanom Brnović, koordinatorkom grupe za podršku majkama sa PPD Udruženja Roditelji", kazali su iz udruženja Roditelji.

O tome kako se pripremiti i kako prevazići početničke probleme u dojenju govorili su pedijatar Vjera Janković iz Ordinacije Doktorice Mica, i mama Elvita Hadžifejzović, kao i Ana Vujnović, koorinatorka programa Majka i beba Udruženja Roditelji.

Posjetiocima su u toku cijelog dana prezentovani različi proizvodi koji su potrebni dok se čeka beba i nakon njenog rođenja, ali su dobili i veliki broj poklona i popusta izlagača koji su pomogli organizuju Info dana. Među njima su bili Donator doo, HiPP, banke matičnih ćelija Bio Save, Cryo Save i Future health, kompanije Osmi red D, Netpharm, Meditas, Lamex, Nestle, Nall International, NLB Montenegrobanka, pedijatrijska ordinacija Doktorica Mica i Vivis. Centralna banka Crne Gore predstavila je nedjelju štednje koja se obilježava od 31. oktobra.

Galerija

Bonus video: