Niko neće sa Bebom Popovićem

Iako je renomirana Balkanska istraživačka mreža (BIRN), koju vodi Gordana Igrić iz Beograda, trebalo da bude dio projekta na nivou Srbije, ta asocijacija je odbila da bude u projektu sa Popovićevim Institutom
57 pregleda 16 komentar(a)
Vladimir Beba Popović, Foto: Luka Zeković
Vladimir Beba Popović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.10.2014. 17:09h

To što crnogorske NVO nijesu željele da učestvuju u projektu Evropske komisije (EK) "Građanski odgovor na klijentelizam u medijima”, u kome je partner iz Crne Gore Institut za javnu politiku (IPP), na čijem je čelu Vladimir Beba Popović, nije ugrozilo prvu fazu istraživanja, saopštio je izvršni direktor hrvatske organizacije Partnerstvo za društveni razvoj Munir Podumljak.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” kako je organizacija, na čijem je čelu, izbalansirala činjenicu da crnogorske NVO nijesu željele da budu partneri sa IPP, čemu je najviše doprinijela prošlogodišnja konferencija i izložba u Podgorici pod nazivom “Riječ, slika i neprijatelj” i pokušaj diskreditacije crnogorskih nezavisnih medija, Podumljak je kazao da je više medija i organizacija “ukazalo na to tokom procesa”.

“Zato smo i objavili konkurs za još jednu organizaciju u Crnoj Gori koja bi željela raditi kako bi se ta situacija izbalansirala. Ipak, niko nije želio”, objasnio je on. Prema njegovim riječima, finalni cilj projekta - Indeks klijentelizma u medijima nije istraživanje koje će predstavljati stavove, već će predstaviti podatke.

“Dakle, ako postoji medij koji ne objavljuje vlasničku strukturu ili finansijske izvještaje, za nas je jednako korumpiran kao i političar koji nije dostavio imovinski karton”, poručio je Podumljak.

Iako je renomirana Balkanska istraživačka mreža (BIRN), koju vodi Gordana Igrić iz Beograda, trebalo da bude dio projekta na nivou Srbije, ta asocijacija je odbila da bude u projektu sa Popovićevim Institutom, pa su novi partneri Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Komitet pravnika za ljudska prava.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavljena je prva publikacija u kojoj su objedinjeni zajednički problemi medija iz svih zemalja učesnica u projektu. Autori smatraju da su problemi nedostatak podataka o medijima i njihovoj vlasničkoj strukturi, ekonomska zavisnost, te djelokrug djelovanja udruženja u ovoj oblasti.

Političari sve više utiču na medije

Podumljak ističe da se u oblasti medija svi pozivaju na evropske standarde, ali da nijesu u pravu. "Jer standardi u toj oblasti ne postoje, različito je regulisana od države do države", objasnio je on.

Predstavnik rumunskog Ekspertskog foruma Sorin Ionita ocijenio je da je najveći regionalni problem što mediji sve češće potpadaju pod uticaj političara.

"A bez slobodnih medija nema demokratije", smatra on. Selena Tasić iz IPP smatra da je navjeći problem crnogorskih novinara to što primaju najniže plate u udržavi.

Bonus video: