U Budvi počeo “Dan širuna”

A posjetioci, osim odlične zabave imaju mogućnost besplatne degustacije kako ribe, vina i piva, tako i domaćih speclijaliteta
55 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2014. 16:25h

Uz mediteranski zvuk, bogat kulturno - zabavni program, ribu, vino i pivo, večeras je ispred zidina Staroga grada počela najstarija tradicionalna ribarska fešta na primorju - “Dan širuna”.

Pučkom feštom, 49. po redu, zvanično je spuštena zavjesa na ovogodušnju ljetnju sezonu u metropoli turizma. Više hiljada posjetilaca trenutno se zabavlja se uz odličan program za koji se pobrinula Turistička organizacija Budve i Klub za sportski ribilov“ Širun“, koji je prije gotovo pola vijeka osnovao ovu atraktivnu feštu.

A posjetioci, osim odlične zabave imaju mogućnost besplatne degustacije kako ribe, vina i piva, tako i domaćih speclijaliteta . Prema riječima portparola TO Budve Darje Marović obezbijeđeno je ukupno 1.500 kilograma ribe, 1.000 litara vina i 500 litara piva.

Fešta, koja se tradicionalno organizuje u prvoj sedmici oktobra, započela je u 16.30 časova defileom budvanske Gradske muzike sa mažoretkma i Feštađunima, koji su prošetali glavnim šetalištem od Stare autobuske stanice do centralne bine ispred zidina Staroga grada gdje je potom održan i koncert. I dok najmlađi uživaju u programu, koji se odvija na bini, svakako centralni dio programa predstavlja pečenje ribe na punktovima postavljenim uz zidine Staroga grada. Članovi KSR „ Širun“ poslužili su brojne građane, koji su u redovima i po pola sata čekali su da dođu do komade plave ribe, kako bi degustirali ovaj specijalitet po kome je i cijela fešta dobila ime.

U međuvremenu na bini nastupila je klapa harmonija, članovi KUC „ Stefan Mitrov Ljubiša“ kao i feštađuni.

Nezaobilazan dio programa svakako su i sportske narodne igre, a brojni takmičari nadmeću se u u gradskoj marini u skidanju pršuta s jarbola, vuči konopa, dok je na bini bila organizovana igra sa šeširima. U Kulturnom zabavnom programu nastupile su klape ““Jedinstvo” iz Bara, ““Škuribanda” iz Kotora i “Raguza” iz Dubrovnika, te umjetničke trupe “Teatra 303”.

Galerija

Bonus video: