Đukanović naše pare daje svom univerzitetu

Prema informacijama “Vijesti”, ministri iz SDP-a su glasali za ovaj zakon, što nagovještava da će ovoga puta dobiti većinu i u parlamentu
75 pregleda 21 komentar(a)
UDG, Foto: Arhiva Vijesti
UDG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.10.2014. 14:36h

To što je premijer Milo Đukanović suvlasnik privatnog Univerziteta u Donjoj Gorici (UDG), a većina ministara predaje na fakultetima te ustanove, jasno potvrđuje da je insistiranje na finansiranju privatnih fakulteta iz državnog budžeta privatni, a ne javni interes, ocijenili su juče iz Demokratskog fronta i Pozitivne Crne Gore.

Vlada je prije dva dana utvrdila Predlog zakona o visokom obrazovanju, koji predviđa da se iz državne kase finansiraju i privatni fakulteti za koje Vlada procijeni da su od javnog interesa. Zbog takve norme, Skupština je prošlog ljeta glasovima SDP-a i opozicije vratila Ministarstvu prosvjete zakon na doradu.

Prema informacijama “Vijesti”, ministri iz SDP-a su glasali za ovaj zakon, što nagovještava da će ovoga puta dobiti većinu i u parlamentu. Sporna norma predviđa finansiranje studenata na studijskim programima od javnog interesa na privatnim ustanovama ukoliko Vlada procijeni da su od javnog interesa.

Poslanik DF-a Branka Bošnjak kazala je “Vijestima” da nije poštovano mišljenje većine u parlamentu, već su neke sporne odredbe ostale i dalje u predlogu.

“Prije svega mislim na vrlo sporno finansiranje privatnih visokoškolskih institucija iz državnog budžeta, što je u ovoj formi jedinstven slučaj u svijetu. A jasno je, premijer i najveći broj ministara koji predlažu ovaj zakon su u konfliktu interesa jer predaju na privatnim visokoškolskim institucijama ili su u suvlasničkom odnosu, pa ne čudi što insistiraju da se njihov privatni biznis finansira iz budžeta pod plaštom navodnog javnog interesa. A onda isti oni određuju šta je javni interes i tako vrlo smišljeno urušavaju i uništavaju državni univerzitet”, smatra Bošnjak. Srđan Perić iz PCG ocijenio je da je neutoljiva želja podgroričkih neoliberalnih gurua, okupljenih na univerzitetu čiji je jedan od vlasnika premijer, da budu na državnim jaslama.

“Čini se da Vlada, čiji značajan broj ministara predaje upravo na tom univerzitetu, traži sve moguće načine da toj želji izađe u susret. To je cijela storija u vezi sa novim Predlogom zakona o visokom obrazovanju. U našim okolnostima, priča o potrebi unapređenja obrazovnog i naučnog kapaciteta države na način da Vlada, novcem građana, može finansirati i privatne fakultete, odnosno studijske programe, za koje procijeni da su od javnog interesa, je blago rečeno neozbiljna”, kazao je Perić.

Njega ne bi čudilo da Vlada preporuči da finansiranje nekog odsjeka na privatnom univerzitetu ide na teret građana sa obrazloženjem da se radi o nacionalnom interesu, a da se onda ispostavi da na tim fakultetima imamo hiperprodukciju kadrova koji ne nalaze zaposlenje u struci: “Čime bi se došlo do zaključka da je javni interes da imamo što više nezaposlenih. Monti Pajton da pozavidi”.

Perić postavlja pitanje zašto ne bi povećali budžet državnom Univerzitetu, koji je sa nekadašnjih 17 pao na 13 miliona eura.

“Vijesti” juče nijesu mogle dobiti komentar iz SDP-a i SNP-a. Poslanici koji su amandmanski djelovali na prošlogodišnji predlog, Snežana Jonica i Damir Šehović su na zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu, ali su najavili da će kada se vrate dostaviti svoje viđenje novog Vladinog predloga propisa.

Perić: Nema jasne strategije razvoja visokog obrazovanja

Perić smatra da za stabilan sistem visokog obrazovanja moramo imati jasnu strategiju njegovog razvoja. “Moramo biti svjesni činjenice da na UCG egzistira čitav niz odsjeka koji nisu profitabilni, a čije postojanje jeste javni interes i da se na njemu školuje gotovo čitav budući nastavni kadar u predškolskim i školskim ustanovama.

Izgleda da u vrhu Vlade i Ministarstva toga nisu svjesni, pa umjesto da se okrenu rješavanju velikih finansijskih problema UCG, oni su opsjednuti time kako da pomognu jednom privatnom univerzitetu”, dodao je on.

Sve već postoji na državnom

Nema tog studijskog programa koji postoji na privatnim fakultetima da u istoj ili vrlo sličnoj formi ne postoji na državnom univerzitetu, a valjda bi potsticaj razvoja državnog univerziteta trebalo da bude najveći javni interes. Ali nesposobni premijer i njegovi ministri o našem trošku pokušavaju da razvijaju svoj privatni biznis”, ocijenila je Branka Bošnjak.

Bonus video: