U Podgorici obilježen mjesec borbe protiv raka dojke

Koliko je ovaj problem prisutan u Crnoj Gori govori i činjenica da godišnje kod nas oboli 250 žena od karcinoma dojke, a umre 80 osoba
198 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2014. 12:41h

Pedesetak žena prošetalo je danas Ulicom slobode u Podgorici povodom Mjeseca borbe protiv raka dojke, kako bi podigle svijest žena o prevenciji i ranom otkrivanju nerijetke bolesti žena.

Simboličnu šetnju predvodile su mažoretke, a žene svih uzrasta su šetnju počele od Hotela “Hilton Crna Gora”, a nakon što su napravile krug Hecegovačkom i Njegoševom ulicom, na Trgu republike održale su zabavni program, na kojem je učestvovala i poznata crnogorska pjevačica Nina Žižić.

Šezdesetogodišnjoj Danici Mitrović je prije desetak godina pronađen kancer na grudima i izliječena je nako godinu dana.

“Imala sam sreću da odem kod doktora na vrijeme i nakon godinu dana mučenja i liječenja uspjela sam da se izliječim, naravno uz podršku porodice i srećom nikada se više bolest nije vratila”, kazala je Mitrović.

Koliko je ovaj problem prisutan u Crnoj Gori govori i činjenica da godišnje kod nas oboli 250 žena od karcinoma dojke, a umre 80 osoba.

Predstavnica NVO Zdrava Dona Montenegrina Dijana Laković kazala je da je ovo šesti oktobar da žene šetaju Podgoricom i da se nada da će ovaj događaj postati tradicija.

“Ovo je dan i mjesec u kojem pokušavamo da pokažemo značaj prevencije raka dojki. Uspješno je ako barem jednu ženu podstaknemo da pođe do ljekara ili na vrijeme otkrije bolest. Ako ima straha, pobijedićemo ga zajedno”, kazala je Laković.

Oktobar je mjesec u toku kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv raka dojke, a Crna Gora se pridružila ovim međunarodnim naporima organizovanjem kampanje pod sloganom “Svim srcem u borbi protiv karcinoma dojke”.

Organizatori kampanje su NVO Zdrava Dona Montenegrina i Crnogorski komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine (MOMSIC), a organizovane su i brojne aktivnosti kao što su edukacije o samopregledu, ljekarski pregledi i predavanja.

Oni su istakli čijenicu da žene koje rano otkriju da boluju od kancera dojke, imaju preko 85 odsto šansi da se izliječe.

Galerija

Bonus video: