Zbog Podgoričkog maratona, moguća promjena datuma Prajda

Sekretar Direkcije maratona Milan Madžgalj, ranije je, komentarišući činjenicu da se termin maraton poklopio sa Povorkom ponosa, pojasnio da se podgorička atletska manifestacija nalazi u Kalendaru Evropske i svjetske atletske federacije
75 pregleda 1 komentar(a)
LGBT, transeksualizam, Foto: Shutterstock
LGBT, transeksualizam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.10.2014. 11:40h

Odluka o najboljem rješenju za održavanje Povorke ponosa, koje može podrazumijevati i promjenu datuma Montenegro Prajda, biće donijeta sljedeće sedmice, saopšteno je iz organizacionog odbora te manifestacije.

„Povodom pojačanog interesovanja javnosti u vezi sa preklapanjem datuma održavanja Podgoričkog maratona i Montenegro Prajda, Kvir Montenegro i Montenegro Prajd obavještavaju javnost da postoji puna volja za saradnjom kako bi se pronašlo najbolje rješenje za nesmetano i mirno održavanje ovih manifestacija“, kaže se u saopštenju.

Održavanje Povorke ponosa, kao i Podgoričkog maratona, najavljeno je ranije za 26.oktobar.

Iz Kvira su kazali da su tokom konsultacija sa Upravom policije u vezi sa određivanjem datuma održavanja Prajda, termini zakazanih i najavljenih sportskih događanja bili važan faktor u vezi sa odlukom o konačnom datumu.

„S obzirom na to da je došlo do previda činjenice da se Podgorički maraton održava istog datuma za koji je planiran i Montenegro Prajd, te da mi kao organizatori nijesmo raspolagali ovom informacijom, organizacioni odbor Montenegro Prajda izražava puno razumijevanje o značaju Podgoričkog maratona kao jedne od najvećih sportskih manifestacija koje se organizuju u našoj zemlji“, kaže se u saopštenju.

U skladu sa tim, organizatori Povorke najavili su da će se potruditi da se dođe do rješenja koje će omogućiti nesmetano i mirno održavanje maratona i Prajda.

Oni su dodali da je pohvalna volja za pronalaženjem rješenja za prevazilaženje nastale situacije koja je evidenta kod svih strana koje su uključene u organizaciju ovih događaja.

„Odluka o najboljem rješenju, koje može podrazumijevati i promjenu datuma održavanja Montenegro Prajda, biće donijeta sljedeće nedjelje i odmah po donošenju javno saopštena2, saopšteno je iz Kvira.

U toj organizaciji smatraju da nastala situacija, iako je javnost mogla shvatiti kao problem, zapravo predstavlja još jedan od pokazatelja da se nesporazumi mogu prevazići dijalogom na kvalitetan način i zadovoljenjem potreba svih strana, ukoliko postoji međusobno razumijevanje.

Sekretar Direkcije maratona Milan Madžgalj, ranije je, komentarišući činjenicu da se termin maraton poklopio sa Povorkom ponosa, pojasnio da se podgorička atletska manifestacija nalazi u Kalendaru Evropske i svjetske atletske federacije.

"Kalenar se utvrđuje godinu ranije i ne moguće ga je mijenjati tek tako. Svako odstupanje od ranije utvrđenog kalendara izazvalo bi sankcije nadležnih atletskih asocijacija“, rekao je Madžgalj.

Bonus video: