Velibor Džomić u Bileći među četnicima

Ceremonija je počela postrojavanjem “počasnog četničkog voda onako kako je to nekada radila Jugoslovenska vojska u otadžbini”
1336 pregleda 250 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2014. 06:26h

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve (spc) u Podgorici Velibor Džomić prisustvovao je prije dva dana svečanom otvaranju Ravnogorskog parka, podignutog u Bileći u čast Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVuO).

Tamošnji mediji prenijeli su da je ceremonija otvaranja parka, kojoj je prethodilo jutarnje bogosluženje i parastos u crkvi Svetog Save, počela postrojavanjem “počasnog četničkog voda onako kako je to nekada radila JVuO”.

Portal Moja Hercegovina objavio je da je nakon postrojavanja uslijedilo osveštanje parka i otkrivanje spomenika. Spomenik je otkrio pripadnik Bilećkog bataljona 95-godišnji Milorad Šarenac.

Na ulazu u Ravnogorski park postavljena je sa lijeve strane statua Dragoljuba Draže Mihailovića, a sa desne strane ulaza nalazi se statua pripadnika počasne straže.

Osveštenju je prisustvovao vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji je taj spomenik ocijenio najljepšim podignutim u Republici Srpskoj u posljednjih 70 godina.

“Sedamdeset godina nakon ulaska partizana u Bileću i stradanja 146 boraca JVuO i civila, u Bileći je, u prisustvu više hiljada građana i čuvara tradicije, otvoren Ravnogorski park i otkriven spomenik borcima Bilećke brigade”, objavio je RTRS.

Na otvaranju Ravnogorskog parka, u kome su dijela vajara Milivoja Bokića, bilo je gostiju iz Crne Gore.

U prilogu koji je objavila FACE TV, muškarac koji je kazao da dolazi iz “Crne Gore, iz mjesta Kolašin”, rekao je da se nada da je on trenutno, a nada se i za života, četnički vojnik koji je spreman da da život za Srbiju. “Crna Gora nije dostojna” da da život za nju, kazao je reporteru te TV.

Na snimcima sa otvaranja Ravnogorskog parka vidi se da Džomić stoji do vladike Grigorija dok ovaj drži govor i kad osveštava spomenik.

Zbog nevinih žrtava sam tamo otišao

Džomić je “Vijestima” kazao da je u otišao na poziv Opštine Bileća, kako bi održao predavanje i da je bio na službi u crkvi.

On je rekao da je ta služba održana “nevinim žrtvama koje su bile u masovnoj grobnici u centru grada”.

“One su poslije 50 i više godina prvi put opojane i sahranjene u zajedničkoj grobnici. Njima je vršen pomen i u tom dijelu sam učestvovao. Odazvaću se kad god su u pitanju bilo kakve nevine žrtve koje su stradale u bilo kom periodu”.

Džomić kaže da on nije vršio službu, već episkop Grigorgije.

Galerija

Bonus video: