Radnici Metalca očekuju rješenje problema nakon nastavka pregovora

"Nadam se da će biti nekih pomaka. Sinoć je djelovalo kao da su raspoloženi da učine“, kazao je predsjednik štrajkačkog odbora Mitar Čurović
3 komentar(a)
Metalac štrajk Vlada, Foto: Savo Prelević
Metalac štrajk Vlada, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.10.2014. 10:39h

Radnici nikšićkog Montavar Metalca očekuju da će danas, nakon nastavka pregovora sa predstavnicima Vlade, biti riješeni njihovi problemi.

Predsjednik Štrajkačkog odbora, Mitar Čurović rekao je agenciji Mina-business da su radnici danas nastavili štrajk glađu, nakon što su do ponoći imali pregovore sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

"Danas nastavljamo pregovore. Nadam se da će biti nekih pomaka. Sinoć je djelovalo kao da su raspoloženi da učine“, kazao je Čurović.

On je dodao da je ostalo da predstavnici Vlade naprave još neke međusobne konsultacije, nakon čega će radnike zvati na sastanak.

"I dalje smo tu, ispred Vlade. Kako smo noć proveli to najbolje govori ova kiša, pod nebom, na trotoaru", rekao je Čurović.

Vlada je radnicima nikšićkog Metalca Montavar, na sastanku koji je završen u ponoć, obećala povezivanje radnog staža, isplatu otpremnina i omogućavanje odlaska u penziju onima koji ispunjavaju uslove.

U slučaju konačnog dogovora danas bi trebalo da bude potpisan sporazum sa garancijama Vlade da će to biti ispunjeno.

Na skupu podrške radnicima, koji je održan u četvrtak ispred zgrade Vlade, učesnici protesta, pokušali su, rušeći sigurnosnu ogradu, da uvedu radnike kod predstavnika izvršne vlasti. U tome ih je spriječila policija koja je vratila ogradu i spriječila demonstrante da uđu u zgradu Vlade.

Predstavnici radnika Metalca nakon toga su razgovarali sa Kavarićem i potpredsjednikom Vlade, Vujicom Lazovićem, ali na tom sastanku nije postignut konkretan dogovor. Nakon toga je održan još jedan sastanak koji je trajao do ponoći.

Radnici Metalca od 15. septembra danonoćno štrajkuju ispred zgrade Vlade, a njih 25 je 24. septembra počelo štrajk glađu, nezadovoljni radom institucija u rješavanju njihovih problema. Oni traže da im se isplati 14 zaostalih plata, poveže radni staž za 33 mjeseca i obezbijede otpremnine.

Vlasnik Metalca je Nikola Furundžić, a Investiciono-razvojni fond (IRF) je stekao pravo nad dvije trećine imovine Metalca, nakon što ta kompanija nije vratila kredit Erste banci od 1,5 miliona EUR za koji je IRF izdao garanciju.

Bonus video: