Nikšićki ekolozi privode kraju uređenje Gornjepoljskog vira

U akciji je učestvovalo 30 volontera, a pored ekologa tu su bili i predstavnici lokalne uprave, aktivisti Odreda izviđača „Dragan-Gigo Cerović“ i NVO „Volonteri Crne Gore“
1 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2014. 12:13h

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) organizovalo je akcije čišćenja i sređivanje terena na lokaciji oko estavele Gornjepoljski vir, postavili su mobilijar, a u toku je postavljanje informacionih tabli.

„Postavljanju mobilijara od pet klupa i tri stola je prethodilo pravljenje vidikovca, dok su četiri informacione table putokazi koje će usmjeravati posjetioce prema Gornjepoljskom viru, a peta se nalazi na samom viru i na njoj će se nalaziti osnovne informacije o ovom prirodnom fenomenu“, saopštili su iz DMEN-a.

U akciji je učestvovalo 30 volontera, a pored ekologa tu su bili i predstavnici lokalne uprave, aktivisti Odreda izviđača „Dragan-Gigo Cerović“ i NVO „Volonteri Crne Gore“.

Projekat „Očuvanje i povećanje nivoa zaštite vodenog resursa u skladu sa standardima održivog razoja“, koji je dio programa ENV.net u Zapadnom Balkanu i Turskoj, biće završen krajem oktobra, a njegov cilj je jačanje ekološke svijesti javnosti i unaprjeđenje stavova o značaju očuvanja vodenog resursa u lokalnoj zajednici kroz konkretne aktivnosti. Estavela Gornjepoljski je najveća estavela u Crnoj Gori i Dinaridima, koja kao jako vrelo funkcioniše od polovine oktobra do polovine juna.

Odlukom SO Nikšić u junu tekuće godine Gornjepoljski vir je proglašen za zaštićeno prirodno dobro – Spomenik prirode.

Galerija

Bonus video: