Računi za vodu u Budvi od 60 do 90 eura

U naselju iznad Bečića danas će biti svečano pušteno u rad postrojenje za otpadne vode koje dijelom plaćaju građani
448 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2014. 06:57h

U Budvi će danas svečano biti pušteno u rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, najskuplji projekat grada u posljednjih 50 godina.

Ventile će u bečićkom naselju Vještica otvoriti lično premijer Milo Đukanović, ali su građani uoči najavljene svečanosti juče šokirani astronomskim računima za vodu i kanalizacione usluge koje im je dostavio gradski Vodovod.

Prosječna četvoročlana porodica, koja je potrošila od 20 do 35 kubika vode dobila je juče račune u iznosima od 60, pa do nevjerovatnih 90 eura.

Telefon u gradskom Vodovodu je još juče ujutro bio usijan od poziva građana, a očekuje se da bi već sredinom sedmice, kada računi “stignu” do svih domaćinstava i preduzeća, situacija postati gora. Revolt je izbio i u brojnim preduzećima.

Računi za vodu podijeljeni su po novom obračunu i odluci o poskupljenju koju su sredinom avgusta usvojili odbornici DPS i dva nezavisna odbornika, na način što je odbornik SDP obezbijedio kvorum.

Odluka je prošla u Skupštini grada uprkos pozivima opozicije da socijaldemokrata izađe iz skupštinske sale. Posljedice takvog političkog rada građani su osjetili tek juče.

Prema sada važećoj opštinskoj odluci, na koju se poziva gradski Vodovod, stanovnici Budve u zimskom periodu koji se računa od 1. januara do 31. aprila i od 1. novembra do 31. decembra po kubiku potrošene vode i kanalizacionih usluiga plaćaće 1,28 eura sa uračunatim PDV, odnosno 1,93 eura po kubiku u ljetnjem periodu od 1. maja do 30. oktobra.

Kada je riječ o privredi, ona će tokom zime plaćati po kubiku 2,46 eura, odonosno 3,85 eura ljeti, a u te cijene je uračunat PDV. Međutim, odluka predviđa plaćanje i osporavane distributivne naknade po vodomjeru, koja je nekada bila dva eura, a sada 8,09 eura sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.

Izgradnja modernog sistema koštaće 58,5 miliona eura, a novac je obezbijeđen kreditima

Cijena vode u Budvi je povećana zbog milionskog kredita uzetog za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bečićima. Opština od ove godine započinje dvodecenijsko vraćanje pozajmice od 58,5 miliona eura, zbog čega je i donijeta mjera postupljenja kanalizacionih troškova.

Na taj način, gradski Vodovod planira da obezbijedi gotovo tri miliona eura, kako bi se vratio ovogodišnji kreditni anuitet. Opozicija je smatrala da cjelokupni iznos vraćanja kredita, treba da snosi budžet Opštine, i to na ime naplaćenih komunalija. Opozicija je još tokom skupštinskog zasijedanja upozoravala da će će računi za vodu biti najveća stavka, koju će plaćati građani. To se i desilo.

Do sada je u izgradnju postrojenja sa pratećom kanalizacionom mrežom i podmorskim ispustom potrošeno, piše u zvaničnom izvještaju, 36,4 miliona eura. Ipak u Opštini Budva danas će biti svečano, jer premijer Đukanović dolazi prvi put u radnu posjetu ovom gradu od kada je DPS, još davne 2005. preuzeo vlast.

Đukanović će prvi put ući u zgradu Opštine od kada je gradonačelnik Budve 2011. godine postao Lazar Rađenović. Iz kabineta prvog čovjeka Budve, Đukanović će se danas sastati sa Rađenovićem i njegovim saradnicima, da bi u 15.30 sati svečano otvorio postrojenje u Bečićima.

Radnom sastanku će, najavljeno je, prisustvovati i Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma, a taj dio radne posjete neće biti otvoren za javnost.

Na svečanosti na lokalitetu Vještica prisutnim zvanicama će se, prema najavljenom protokolu, obratiti predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović, Franc Mitermajer, generalni direktor kompanije WTE koja je učestvovala u gradnji postrojenja za optadne vode i Milo Đukanović, predsjednik Vlade Crne Gore.

Galerija

Bonus video: