U Lovćencu otkrivena bista kralja Nikole I

Svečanom otkrivanju biste prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Beogradu Branislav Mićunović
76 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2014. 06:43h

U organizaciji Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš“ u Lovćencu je, na platou ispred Crnogorskog kulturnog centra, juče otkrivena bista kralja Nikole I Petrovića.

"Projekat izrade i postavljanja biste realizovan je uz podršku Privredne komore Crne Gore i crnogorskih kompanija koje su na ovaj način pokazale visok nivo društvene i nacionalne odgovornosti. Podršku projektu dalo je i Ministarstvo kulture Crne Gore", kazali su u Krstašu.

Kako se navodi u saopštenju, bistu su otkrili autor djela, akademski vajar Zoran Maleš, i delegacija Privredne komore Crne Gore predvođena predsjednikom Velimirom Mijuškovićem koji se i obratio skupu.

Svečanom otkrivanju biste prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Beogradu Branislav Mićunović, a u kulturno umjetničkom programu nastupili su Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca i pjevač Bojan Tomović.

Tokom boravka u Lovćencu, izvršni direktor Luke Bar Slobo Pajović je u ime te kompanije donirao besplatno ljetovanje za djecu iz Crnogorskog kulturno prosvjetnog društvo "Princeza Ksenija“, a direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac je uručio Nenadu Stevoviću plaketu za saradnju i doprinos u očuvanju identiteta crnogorske dijaspore. Predsjednik PKCG Velimir Mijušković je za biblioteku Crnogorskog kulturnog centra poklonio sabrana djela kralja Nikole.

Udruženje Crnogoraca Srbije "Krstaš“ je predsjedniku PKCG uručilo djelo „Crnogorci u Vojvodini – kolonizacija 1945-1948“ u kojem je imenični registar 38.450 Crnogoraca koji su se nakon Drugog svjetskog rata naselili u Vojvodinu.

Galerija

Bonus video: