Crne tačke još nijesu sanirane

Kredit Svejtske banke za sanaciju crnih tačaka od 50 miliona eura biće dostupan do kraja godine
0 komentar(a)
OŠ Vlado Milić, Foto: Vesko Belojević
OŠ Vlado Milić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.10.2014. 15:52h

Kvalitet zemlje vode i vazduha u Crnoj Gori uglavnom je na zadovoljavajućem nivou, rečeno je juče na konferenciji za novinare čija je tema bio izvještaj o stanju životne sredine u prošloj godini koji je vlada usvojila prije dva mjeseca.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Ervin Spahić, kazao je da bi sutacija bila još bolja kada bi građani promjenili svoje navike.

“Samo kad shvatimo da ono što radimo prirodi radimo i sebi možemo računati da ćemo biti zemlja bez divljih deponija. Do tada one će nicati a mi ćemo ih bezuspješno uklanjati”, rekao je Spahić.

Daliborka Pejović, državni sekretar u Ministrstvu održivog razvoja i turizma, rekla je da životna sredina nije dodatno degradirana ali i da su ostale kritične.

Pejović podsjetila da će do kraja godine državi biti na raspolaganju 50 miliona eura iz kredita Svjetske banke za saniranje “vrućih tačaka”. Nakon toga slijedi sanacija industrijskih crnih tačaka.

“Prvo će početi sanacija otpada u Brodogradilištu Bijela i Rudniku Gradac.Nakon toga, planirana je sanacija rudnika Maljevac u Pljevljima. Da li će se i pod kojim uslovima taj novac koristiti za KAP, zavisi od ugovora koji će se potpisati sa budućim vlasnikom segmentiranih preduzeća KAP-a i deponije čvrstog otpada i eventulano basena crvenog mulj”, rekla je Pejovićeva.

Dodala je da nas čeka donošenje krovnog dokumenta - zakona o životnoj sredini. Nakon što je izvještaj objavljen krajem jula, najveću pažnju javnosti izazvali su rezultati mjerenja koncentracije radona u školama, koja su pokazala da je koncenttracija tog gasa u nekim obrazovnim ustnovama u Podgorici iznad dozvoljne granice.

Nataša Bjelica iz Agencije za zaštitu životne sredine podsjetila je na odluku Vlade da Ministarstvo prosvjete treba do kraja naredne godine, da sprovede remedijaciju (sanaciju) u nekoliko škola. To su: OŠ „Vlado Milić“, Muzička škola „Andre Navara“, OŠ „18. novembar“ na Bioču, OŠ „Savo Kažić“ na Barutani i OŠ „Mahmut Lekić“ u Tuzima.

Bonus video: