Parada ponosa u Podgorici 26. oktobra

U vrhu policije kazali su "Vijestima" da su oni spremni da organizuju bezbjedno održavanje Parade ponosa
0 komentar(a)
Queer Montenegro
Queer Montenegro
Ažurirano: 02.10.2014. 15:32h

Parada ponosa u Podgorici zakazana je za 26. oktobar, saopštili su predstavnici NVO "Kvir Montenegro" na konferenciji za novinare.

Trasa povorke se i dalje ne zna, a član organizacionog Odbora “Montenegro Prajda” Danijel Kalezić je najavio da će to procijeniti u saradnji sa Upravom policije i nakon procjene bezbjedonosnog aspekta.

"Postoji mogućnost da će maršuta biti poput prethodne godine, postoji mogućnost da će biti promijenjena. To zavisi od puno bezbjedonosnih procjena. Nadamo se da će biti poznata do kraja naredne sedmice", naveo je Kalezi

Kalezić je kazao da Odbor "Montenegro Prajda" ove godine očekuje snažniju podršku predstavnika i predstavnica političkih partija, Vlade i državnih institucija kroz direkto učestvovanje visokih zvaničnika u povorci.

"U povorci ove godine očekujemo ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića, ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, ministra rada i sociljalnog stanja Predraga Boškovića i ombudsmana Šućka Bakovića. LGBT osobe koje učestvuju u organizaciji "Montenegro Prajda" takođe očekuju učešće i budućeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, kojem će poziv biti uručen po imenovanju na tu funkciju", rekao je Kalezić.

Vanja Gagović iz organizacionog Odbora kazala je da poruka ovogodišnjeg "Montenegro Prajda" podrazumijeva i da počinioci nasilja, diskriminacije i uznemiravanja LGBT osoba moraju biti adekvatno i pravovremeno sankcionisa, te da odgovorne institucije moraju "savjesno da obavljaju posao".

"Parada će biti poseban test za tužilaštvo, koje prošle godine nije pokrenulo nijednu krivičnu prijavu protiv huligana, koji su pravili nerede na ulicama našeg grada", rekla je Gagović.

Dodala je da je tužilaštvo time pokazalo "nedostatak kapaciteta za adekvatno procesuiranje krivičnih djela počinjenih iz mržnje".

Parada ponosa u Podgorici prošle godine održan je 20. oktobra.

"Vijestima" je u vrhu Uprave policije ranije rečeno da imaju najavu da će nova Parada ponosa biti održana u drugoj polovini oktobra, ali da im još niko zvanično nije prijavljivao skup.

"Još nema zvanične prijave te šetnje, ali zakonski rok je pet dana prije održavanja manifestacije", rečeno je ranije "Vijestima" u policiji.

Organizatori "Montenego Prajda" su pozvali sve građane i građanke Crne Gore, koji smatraju da Ustavom garantovana ljudska prava ne smiju biti mrtvo slovo na papiru, da učešćem u Povorci ponosa pokažu solidarnost sa LGBT osobama.

U vrhu policije kazali su "Vijestima" da su oni spremni da organizuju bezbjedno održavanje Parade ponosa.

"Mi smo spremni i imamo iskustvo više od prošle godine, tako da nam neće biti problem da odgovorimo tom bezbjednosnom riziku kako bi i ova Parada ponosa prošla bez većih remećenja javnog reda i mira", kazali su u policiji.

Bonus video: