"Devin" odustao od gradnje kondo hotela u Rafailovićima

Kompanija je još sredinom avgusta povukla zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, ali su tada demantovali da će odgoditi milionski posao
73 pregleda 4 komentar(a)
Rafailovići, Foto: Vuk Lajović
Rafailovići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.10.2014. 18:00h

Kompanija „Devin“ vlasnica velikog zemljišnog kompleksa u Rafailovićima, definitivno je do daljeg odustala od gradnje luksuznog kondo hotela i pratećih sadržaja na samoj pjeni od mora. To je „Vijestima“ potvrđeno u Opštini Budva.

Investicija vrijedna više desetina miliona eura, od čije izgradnje je Opština naplatom komunalija trebalo da inkasira oko šest miliona eura, odložena je, što su predstavnici „Devina“, koga je kompanija "Flinton limited" sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, jasno predočila čelnim ljudima grada još prošle sedmice.

Iako su, nakon što su “Vijesti” sredinom avgusta objavile informaciju da se od projekta odustaje pozivajući se na podatak da je kompanija povukla zahtjev za dobijanje građevinske dozvole, iz „Devina“ su to tada demantovali.

Sada je, ipak, objavljeno i zvanično kako se gradnja jedne od velikih investicija, koja je trebalo da oporavi opštinsku kasu odlaže. “Devin”, iza koga stoji ruski kapital, je još 2006. na tenderu koji je raspisala Pošta Srbije za tada nevjerovatnih šest miliona eura kupila odmaralište, u oštroj konkurenciji, nekoliko crnogorskih i inostranih kompanija.

Na osnovu DUP-a „Bečiči“, u bloku 14, koji obuhvata parcele u vlasništvu „Devina“, ispod Jadranske magistrale ka moru, predviđena je izgradnja hotelskog kompleksa, te poslovnog, kongresnog i porodičnog dijela ukupne bruto građevinske površine 30.064 kvadrata. Preporučena spratnost ovog dijela bečićke rivijere je prizemlje i tri sprata i prizemlje i osam spratova, a maksimalna preporučena spratnost kula je prizemlje plus osam etaža.

U okviru osnovne namjene moguće je da budu izgrađeni i prateći sadržaji poput poslovno- trgovačkih i uslužnih, poslovnih prostora za izdavanje, poslovnice, banke, agencije, predstavništva, biroi, lokali, prodavnice mješovite i specijalizovane robe, butici, saloni, servisi, kongresne sale i poslovni apartmani.

Na samo nekoliko desetina metara od parcele “Devina”, Ministarstvo za održivi razvoj je već izdalo građevinsku dozvolu za gradnju još jednog kondo hotela i to kompanijama Nivel invest i Luzitanos invest, koje su uveliko započele radove.

Maksimalana spratnost ovog kondo hotela je 12 etaža. Većina investitora sada se odlučuje za gradnju kondo hotela, rijetko hotela, uprkos velikim olakšicama koje je Budva predvidjela po pitanju plaćanja komunalija.

Bonus video: