Bubanja: Građani neće dozvolitu izgradnju deponije u Rujištu

"Poručujemo svima da se ne igraju žmurke sa nama, jer nećemo dozvoliti nikome da krši zakone ove države i odgovorićemo svima koji planiraju da rade na štetu građana Berana"
0 komentar(a)
rujište, deponija, Foto: Jadranka Ćetković
rujište, deponija, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 01.10.2014. 14:47h

Grupa građana Berana poručila je da neće dozvoliti izgradnju privremene deponije u Rujištu, navodeći da su saznali da pojedine ekološke nevladine organizacije (NVO) podržavaju taj projekat, iako su se ranije tome protivile.

Predsjednik Odbora grupe građana četiri mjesne zajednice koje se protive izgradnji deponije, Milonja Bubanja, rekao je da nije jasno koga zatupaju te NVO - Vladu, opštine ili građane Crne Gore, poručujući da, ako zastupaju Vladu, onda nijesu nevladine nego vladine.

"Poručujemo svima, naročito pojedinim ekološkim NVO, Opštini Berane, predsjedniku Dragoslavu Šćekiću, kao i pojedincima iz Agencije za zaštitu životne sredine i Ministarstva za održivi razvoj i turizam, da se ne igraju žmurke sa nama, jer nećemo dozvoliti nikome da krši zakone ove države i odgovorićemo svima koji planiraju da rade na štetu građana Berana", naveo je Bubanja u saopštenju.

On je rekao da Odbor grupe građana neće sjedjeti skrštenih ruku, već će pratiti sve aktivnosti koje se u Beranama realizuju u cilju nanošenja štete građanima tog grada.

"Pojedine NVO čija su sjedišta u Podgorici i Nikšiću sebe nazivaju ekološkim i nekada su se, dok je sadašnja opozicija bila na vlasti, borile protiv nelegalnih divljih deponija u Beranama, a sada daju podršku Opštini da nezakonito izgradi privremenu deponiju u Rujištima. Mi im poručujemo da neće uspjeti", navodi se u saopštenju.

Iz Odbora navode da je cilj okruglog stola, koji je održan u Nikšiću, da se pomogne Opštini Berane da bez zakonske procedure i stručnih mišljenja,izgradi privremenu deponiju na Rujištu.

Prema njihovim riječima, umjesto da se ukaže na nezakonitosti koje postoje, "oni na štetu građana i njihovog zdravlja grade nelegalnu deponiju".

"To je i razlog da tim NVO, koje će se same prepoznati, pošaljemo poruku da drže ruke dalje od Rujišta i sjevernog regiona, da se drže svojih veza iz Agencije i Ministarstva i brinu se za Podgoricu i Nikšić. Berane i Rujište neka zaobiđu", poručili su iz Odbora.

Kako su naveli, nijedna od tih NVO nije se pojavila na skupu koji su oni organizovali, a „kada treba da uzmu novac da pomognu građanima, na hiljade ih se prijave“.

Odbor grupe građana je, kako su kazali, saznao i da su te NVO povezane sa novim predsjednikom Opštine, Dragoslavom Šćekićem i njegovom portparolkom, kao i da se u tim kontaktima pominju i novčane nadoknade.

"Zbog toga planiramo da, ako se ta sprega nastavi, uputimo državnom tužilaštvu dopis da ispitaju ove NVO i njihovo poslovanje tokom posljednjih pet godina, kao i to da li u tim spregama ima elemenata korupcije. Treba da vidimo kako su ta gospoda trošila sredstva građana na račun ekologije", navodi se u saopštenju.

Bonus video: