Građanima zbog napada pasa lutalica isplaćeno pola miliona

Simović je podsjetio na nekoliko napada tokom posljednjih mjeseci, među kojima i na četvorogodišnju djevojčicu iz Mojkovca, dječaka iz Ulice Mitra Bakića u Podgorici. Kazao je i da je tokom sedam dana u junu, u Budvi, zabilježen napad na troje djece i jednu odraslu osobu
108 pregleda 0 komentar(a)
psi lutalice, Foto: Svetlana Mandić
psi lutalice, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.09.2018. 16:31h

Za odštete zbog napada pasa lutalica opštine su građanima za godinu i po dana isplatile oko pola miliona eura, saopštio je juče ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović nakon sjednice Savjeta za zaštitu životinja.

On je podsjetio na nekoliko napada tokom posljednjih mjeseci, među kojima i na četvorogodišnju djevojčicu iz Mojkovca, dječaka iz Ulice Mitra Bakića u Podgorici. Kazao je i da je tokom sedam dana u junu, u Budvi, zabilježen napad na troje djece i jednu odraslu osobu.

“Sa druge strane, slučajevi trovanja životinja, kakav smo imali prije dva dana u Tivtu, predstavljaju krivično djelo ‘mučenje i ubijanje životinja’, ali mogu i predstavljati i krivično djelo ‘izazivanje opšte opasnosti’, zbog činjenice da je otrov rasut po javnim površinama kojima se kreće veliki broj ljudi, pogotovo djece. Ovakvi i slični primjeri nezakonitog i nehumanog odnosa prema životinjama su brojni i u drugim opštinama”, rekao je Simović, dodajući da bi stoga Vlada, lokalne samouprave, veterinarska struka i civilni sektor trebalo da zajedno pristupe rješavanju tih problema.

Juče su potpisani i ugovori sa NVO kojima su dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 100.000 eura za evidentiranje pasa, te za izgradnju, odnosno proširenje kapaciteta postojećih skloništa za napuštene životinje.

Simović je kazao i da se radi na Strategiji za napuštene pse, za koju je obezbijeđena podrška iz IPA fondova.

Na predlog civilnog sektora i Veterinarske komore uručene su i nagrade Ministarstva. Za doprinos građanskom aktivizmu iz oblasti zaštite dobrobiti životinja dobila je Bjanka Prakljačić iz NVO ”Nora”, a za doprinos veterinarskoj struci nagrađen je veterinar Ranko Savić iz Pljevalja

Iako je ranije najavljeno, Savjet juče nije donio odluku o jedinstvenim cijenama čipova i pasoša za životinje. Simović je kazao da je pripremljen podzakonski akt koji uređuje oblast identifikacije i registracije kućnih ljubimaca, te da će on biti biti objavljen ovih dana.

Sjednica Savjeta je održana u Beranama, u okviru Veterinarskih dana, koje tradicionalno organizuje Veterinarska komora.

I 20.000 za vlasnika veterinarske ambulante

Robert Vuletić, osnivač NVO K9, koja je od MPRR dobila 20.000 eura za evidenciju lutalica i sklonište za životinje, osnivač je i vlasnik K9 veterinarske ambulante u Podgorici. NVO “Prijatelji pasa” iz Tivta, kojoj je MPRR dodijelilo 6.000 eura za evidenciju lutalica, makar pod tim nazivom, ne nalazi se u registru NVO Ministarstva unutrašnjih poslova.

Bonus video: