Osobe sa invaliditetom oslobođene plaćanja školarine

Na zahtjev Udruženja mladih sa hendikepom donešena odluka o oslobađanju od školarine studenata sa invaliditetom, uz potrebnu medicinsku dokumentaciju
0 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.09.2014. 15:56h

Osobe sa invaliditetom koje studiraju na Univerzitetu Crne Gore (UCG) oslobođene su plaćanja školarine za studijsku 2014/15 godinu, odlučeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora te obrazovne institucije.

Predsjednik Upravnog odbora UCG, Duško Bjelica, rekao je da je na zahtjev Udruženja mladih sa hendikepom donešena odluka o oslobađanju od školarine studenata sa invaliditetom, uz potrebnu medicinsku dokumentaciju.

"Radi se o 44 studenta na raznim univerzitetskim jedinicama", kazao je on novinarima, nakon sjednice.

Bjelica je naveo da je danas raspravljano o određenim propustima u vezi sa upisom studenata na Ekonomskom fakultetu.

"Imamo informacije da su napravljeni određeni propusti kada je u pitanju broj upisanih studenata. Međutim, ne bih želio da unaprijed prejudiciramo. Mi ćemo to ispitati pa ćemo onda zvanično preduzeti određene korake", kazao je on.

Bjelica je naveo da je danas usvojen izvještaj službe za unutrašnju reviziju UCG o poslovanju Filozofskog fakulteta od 2010. do 2014 godine.

"Taj izvještaj je pokazao kako se poslovalo na tom fakultetu za vrijeme prinudne uprave i prije nje. O tome će se izvijestiti nadležna ministarstva, a dekan Filozofskog fakulteta biće zadužen da u najskorije vrijeme otkloni eventualne nepravilnosti", kazao je on.

Bjelica je naveo da je prinudna uprava funkcionisala do danas, i da je nakon Izvještaja odlučeno da ona prestane sa funkcionisanjem i da nova uprava preuzme finansijsko poslovanje od 1. oktobra.

"Ali će imati dređena ograničenja u tom radu, u smislu da će se sprovoditi česte i svakodnevne kontrole, i na način što ćemo prioritet dati izmirenju dugova prema državi i prema zaposlenim", rekao je on.

Upitan koliko se novca duguje za plate profesorima na Filozofskom fakultetu, Bjelica je kazao "ni cent".

"Za isplatu ličnih dohodaka se ni jednom zaposlenom na UCG ne duguje ni cent. A da li pojedini fakulteti imaju neizmirene obaveze po ugovorima koje su sklapali sa nekim osobama to je stvar uprava fakulteta", rekao je on.

Bjelica je saopštio da je danas imenovan i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Dobrislav Vujović, koji će na dužnost stupiti 1. decembra, a do tada će dužnost vršioca dekana obavljati profesor Jovica Petković.

Upravni odbor je odlučio da dosadašnji vršilac dužnosti dekana Farmaceutskog fakulteta, Refiku Zejniloviću, nastavi mandat do 30. novembra.

Upitan da prokomentariše medijske navode da je on mogući naredni ministar prosvjete, Bjelica je rekao da o tome ne zna ništa.

Bonus video: