Ako Vlada ne pomogne radnicima Metalca, pričaćemo drugu priču

Protestu, na kome je bilo oko 200 ljudi, osim malobrojnih radnika, prisustvovali su članovi porodica štrajkača, poslanici opozicionih partija i rukovodstvo USS-a
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2014. 18:57h

Radnička solidarnost izostala je na protestu ispred zgrade Vlade na koji je pozvala Unija slobodnih sindikata (USS) bi dali podršku radnicima Metalaca koji od prošle srijede štrajkuju glađu boreći se za 14 plata, povezivanje radnog staža i otpreminine.

Protestu, na kome je bilo oko 200 ljudi, osim malobrojnih radnika, prisustvovali su članovi porodica štrajkača, poslanici opozicionih partija (Pozitivna, SNP i DF) i rukovodstvo USS-a.

Podršku radnicima Metalca pružile su kolege iz bivšeg “Radoja Dakića”, Ribarstva i KAP-a. Zaboljelo ih je što je izostala veća podrška njihovih kolega iz Nikšića iz Željezare i Rudnika Boksita.

Mnogi radnici koje su “Vijesti” kontaktirale iz propalih preduzeća širom države istakli su da imaju razumijevanje za probleme Metalca, ali da muče svoje muke i nemaju novca da dođu do Podgorice.

"Država je dala desetine miliona eura bjelosvjetskim prevarantima koji su radnike ostavili bez posla i dodatno im finansirala socijalne programe. To se desilo u Željezari, KAP-u i Boksitima. Nemaju radnici Metalca snagu koju imaju radnici tih preduzeća pa pokušavaju da ih izigraju, da ih ostave bez posla i bilo kakvih primanja. Ne može se vlast ponašati ignorantski. Razmišljaju li o posljedicama ako neko od radnika upornost plati životom. Vlast danima ćuti i ne pokazuje nikakvu odgovornost”, istakao je povjerenik USS za Nikšić Radisav Gardašević.

Radnici su ispred zgrade Vlade danonoćno od 15. septembra i odlučni su u namjeri da ne odustanu od svojih zahtjeva. Od njih 70-ak, 25 štrajkuje glađu.

Traže da Vlada izdvoji 1,5 miliona eura da im isplati 14 plata, poveže radni staž za 33 mjeseca i isplati otpremnine. Vlada je toliko platila za kredit vlasniku tog preduzeća Nikoli Furundžiću, kako bi izmirio obaveze prema radnicima i pokrenuo proizvodnju što ipak nije urađeno.

Smatraju da je to obaveza Vlade jer je stekla pravo nad dvije trećine imovine fabrike na račun tog kredita kojeg Furundžić nije vratio Erste banci. Nije poznato kako je Furundžić potroši taj novac.

Predstavnik radnika Miodrag Mirković pitao je premijera Mila Đukanovića i njegove ministre da li čuju sirene Hitne pomoći koja svaki sat odvoze nekog od njegovih kolega u Klinički centar.

"Zašto od nas i naših porodica pravite neprijatelje. Imate li vi porodice. Čemu se nadate", pitao je Mirković.

Njegov kolega Dragan Koprivica, koji je na ruci imao braunilu i zavoj od infuzije, rekao je da neće odustati jer iza njih stoje Ustav i zakoni.

"Zakoni koje je usvojila Skupština čiji predsjednik Ranko Krivokapić nije dao ni 10 odsto potencijala da nam se riješe zahtjevi. Uložio je taj potencijal u otimačinu pozicija na vlasti. To je njegova kombinatorika sa Đukanovićem", naglasi je Koprivica.

Psovke i zvižduci pratili su svako pominjanje Đukanovića i Krivokapića. Govori su ispraćeni suzama majki, žena i djece radnika štrajkača. One su došle iz Nikšića na protest.

Generalni sekretar USS Srđa Keković poručio je Vladi da je situacija više neodrživa, te da će Vlada biti direktno odgovorna ako se sjutra nešto loše desi radnicima Metalca.

"Ako problem bude rješavan nakon što neko ostane bez zdravlja ili ne daj bože života, više ništa neće biti isto", poručio je Keković.

Na protestu su bili poslanici Pozitivne Azra Jasavić i Goran Tuponja, Neven Gošović i Velizar Kaluđerović iz SNP-a, Janko Vučinić i Branka Bošnjak iz DF-a...

Galerija

Bonus video: