Green Home: Ne može se za 3.700 eura računati na ozbiljnu strategiju

0 komentar(a)
Jelena Marojević-Galić, Foto: Boris Pejović
Jelena Marojević-Galić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.09.2014. 11:34h

Iako su Pljevlja najzagađeniji grad u Crnoj Gori i jedan od najzagađenijih u regionu, Vlada Crne Gore sudeći po informacijama iz Programa za uređenje prostora za 2014, nastavlja da kontinuirano i nedopustivo zanemaruje životnu sredinu i zdravlje građana ove Opštine. Stanje opšte nebrige se ogleda u opredijeljenih svega 3.700 eura za izradu Studije o procjeni uticaja na životnu sredinu za Detaljni prostorni plan za drugi blok termoelektrane Pljevlja čiji je izrada nacrta u toku", saopšteno je iz Green Homea.

Takođe, kako navode, na osnovu Programa za uredjenje prostora za 2012. i 2013. se vidi da u toku prethodnih godina nije bilo drugih izdvajanja budžetskih sredstava za tu namjenu i da se ovaj iznos od 3.700 eura odnosi na ukupnu ugovorenu cijenu a da je njihova realizacija predviđena za 2014. godinu.

"Imajući u vidu veliko zagađenje životne sredine u Pljevljima kao posljedicu iskopavanja i spaljivanja uglja za potrebe proizvodnje električne energije i grijanje, ova cifra od skromnih 3.700 eura govori o neozbiljnosti nadležih i nedostatka volje i odlučnosti da se ovim problemom pozabave na pravi način.

Ni za izradu Detaljnog prostornog plana za drugi blok pljevaljske termoelektrane Vlada nije primjenila drugačiji pristup pa je ugovorena cijena za ovaj dokument 14.000 eura, što je opet jako malo kada se uporede iznosi nekih drugih ugovora, kao što su na primjer DPP za akumulacije na Komarnici čija ugovorena vrijednost iznosi 170.000 eura ili SPU za taj DPP u iznosu od 49.200 eura. Da ne pominjemo neka druga planska dokumenta kao što je Plan posebne namjene za Durmitorsko područje čija je cijena 950.000 eura, navodi se u saopštenju Green Homea koje potpisuje programska direktorica Jelena Marojević Galić.

Iako iznos ugovora svakako ne garantuje i kvalitet posla, dodaje ona, u Green Homeu smatraju da ta sredstva ne mogu biti garant da će se ozbiljno i temeljno poraditi na izradi ovako kompleksnog dokumenta kakva je Strateška procjena uticaja drugog bloka TE Pljevlja.

"Poseban razlog za zabrinutost predstavlja i činjenica da uprkos očiglednom trendu povećanja respiratornih i kancerogenih oboljenja na koja ukazuju stručne sluzbe Doma zdravlja Pljevlja u svojim godišnjim izvještajima do sada po naučnoj metodologiji nije urađena ni retrospektivna, niti prospektivna studija o uticaju zagađenja kako iz postojeće tako ni iz planirane termoelektrane u Pljevljima na zdravlje ljudi. Znajući koliko je ovo pitanje osjetljivo i kakve posljedice može imati odluka o izgradnji novog bloka u kontekstu povećanja emisije gasova staklene bašte, što našu zemlju ozbiljno udaljava od klimatske politike i ciljeva EU, smatramo da se moralo ozbiljnije pristupiti izradi Strateske procjene uticaja na životnu sredinu. Ugovorena suma od 3.700 eura ne obećava puno u smislu izrade ozbiljne analize dosadašnjih uticaja na zdravlje i životnu sredinu, kao i budućih uticaja u slučaju izgradnje novog bloka u Pljevljima i predstavlja odraz dosadašnjeg lošeg odnosa nadležnih prema Pljevljima i njenim građanima", kazala je Marojević Galić.

Ovako se, kako je rekla, rizikuje da se, umjesto ozbiljnog, dobiti još jedan “copy-paste” dokument kako bi se zadovoljila forma i zakonom propisana obaveza da se uradi Strateška procjena uticaja na životnu sredinu.

Bonus video: