Socijalni karton će omogućiti kvalitetnije vođenje socijalne politike

2 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Vlada Crne Gore
Predrag Bošković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.09.2014. 18:32h

Projekat Socijalni karton omogućiće kvalitetno usmjeravanje novca onima koji se nađu u stanju socijalne potrebe i bolje vođenje socijalne politike, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković.

On je danas, na promociji projekta Informacioni sistem socijalnog staranja-Socijalni karton, rekao da je to jedan od prioritetnih projekata koji se realizuju u Ministarstvu.

On je podsjetio da je Vlada, prošlu godinu iskoristila da zaokruži sistem reforme socijalne i dječije zaštite, navodeći da su, usvajanjem novog Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, postavljeni temelji za potpuno drugačije sagledavanje socijalne politike Crnoj Gori.

„Uspostavljnje Socijalnog kartona, treba da predstavlja krunu u procesu reforme koju realizujemo. Jasne porcedure i načini komunikacije omogućiće kvalitetno vođenje evidencije u okviru socijalne politike“, kazao je Bošković na INFOFESTU.

Prema njegovim riječima, taj projekt je priveden kraju.

Bošković je rekao da je, tokom testiranja projekta Socijalni karton utvrđeno da oko 50 porodica u opštini Nikšić prima materijano obezbijeđenje, i ako su nosioci toga prava umrli, a porodice nijesu obavijestile Centar za socijalni rad o smrti nosioca prava.

„Uparivanjem podataka, kroz ovaj projekat, sa podacima MUP-a i opštine Nikšić, otkrili smo upravo ovo. Ovi rezultati nam daju signal da će ovaj porojekat omogućiti kvalitetno usmjeravanje sredstava onima koji se nađu u stanju socijalne potrebe, i omogućiti kvalitetnije sagledavanje socijalne slike i vođenje socijalne politike“, naveo je on.

Planirano je da primjena projekta počne 1. januara naredne godine.

Bonus video: