Crkvi ne trebaju luksuzni džipovi

Tokom 75 godina službovanja Gazivoda je bio svjedok mnogih promjena u crkvi i crkvenom životu, ali naglašava da religija može i treba da ide ukorak sa vremenom, ali da strogo čuva svoje dogmatsko učenje
123 pregleda 21 komentar(a)
protojerej Mihailo Gazivoda, Foto: Irena Delja
protojerej Mihailo Gazivoda, Foto: Irena Delja
Ažurirano: 29.09.2014. 14:54h

Protojereja stavrofora Mihaila Gazivodu, na stoti rođendan, i dalje karakteriše entuzijazam, vedaro duh i pronicljiv um.

Kada ga je reporter “Vijesti” posjetio u njegovoj kući na Cetinju, kazao je da ga je njegova duboka vjera u natčovječansko biće održavala u najtežim životnim trenucima.

“Što ono veli Njegoš 'sve što dođe ja sam mu naredan, meni ništa nije nepoznato'. Ako sam što dobro napravio nagradiće me, ako sam zlo kazniće me”, kaže ovaj stogodišnjak.

Mihailo je rođen 20. septembra 1914. godine, sa 25 godina je rukopoložen u čin sveštenika, i, kako kaže, čitav život posvetio je propovijedanju deset božijih zapovijesti i prkošenju nepravdi.

Tokom 75 godina službovanja Gazivoda je bio svjedok mnogih promjena u crkvi i crkvenom životu, ali naglašava da religija može i treba da ide ukorak sa vremenom, ali da strogo čuva svoje dogmatsko učenje.

Gazivoda, vođen poslanicom „idite sa duhom vremena“, ipak kaže da treba odstupiti od vremena koje ide protiv vas. Protojerej nije pristalica pomodarstva, naročito kada su u pitanju džipovi i skupi automobili koje pojedini sveštenici voze.

“Ja kad sam počinjao kao mlad sveštenik, kola nije bilo ni za lijek. A i danas, da mi date stotinu najmodernijih automobila, zahvalio bih vam se. To ne koristi crkvi ništa. Crkva je izgubila svoju jačinu, ali nju drži autoritet božji, drže je veliki svetitelji. Ali svako vrijeme nosi svoje breme”, kaže Gazivoda.

On poručuje “da svi ljudi žive u miru, da se ratne sjekire zakopaju, hiljade i hiljade metara u dubinu”.

U čast Gazivodinog životnog vijeka u nedjelju je u Cetinjskom manastiru održana liturgija, u kojoj je i on služio.

Crkvi neophodna reforma

Gazivoda smatra da crkva nije nikad teže prolazila nego posljednjih 50 godina.

“Svi su se odricali od hrišćanske crkve, ona je teški ratni invalid, i iz takvog stanja neće izaći lako. Treba uvesti velike reforme”, kaže Gazivoda. Odgovorom na pitanje kako mu izgleda današnje Cetinje, grad u kojem je proveo svoj životni vijek, Gazivoda je pokazao da i u stotoj godini ima smisla za humor rekavši “na Cetinju nema nikakvih promjena, ovđe se samo mijenjaju pare”.

Bonus video: