"Zar treba naša djeca da leže po trotoarima?"

„Neka gladuju, ali gladovaće još neko vjerujte. Moj sin mjesto da stvara porodicu i ženi se, treba od roditelja da traži milostinju"
28 komentar(a)
Metalac Montavar, Foto: Svetlana Mandić
Metalac Montavar, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.09.2014. 18:20h

Radnike nikšićkog Montavar Metalca, koji štrajkuju glađu ispred zgrade Vlade, podržale su njihove porodice, bivše kolege, kao i predstavnici Unije slobodnih sindikata koji su se okupili ispred Opštine Nikšić i najavile nova protestna okupljanja za srijedu.

“Zašto je moralo doći do ovoga? Zar treba naša djeca da leže po trotoarima? Umjesto da su zdravi, da napreduju, da se žene, porodice stvaraju, moj sin, i njegove kolege treba tamo da se razbole. Zar treba neko da se bogati na njihovoj muci. Ovo je sramota”, kazala je Marija Jokić, čiji sin Miroslav sa kolegama štrajkuje glađu u Podgorici.

Ona je kazala da porodice podržavaju radnike Metalca jer izgleda da drugačije ne mogu da dobiju ono što su zaradili.

„Neka gladuju, ali gladovaće još neko vjerujte. Moj sin mjesto da stvara porodicu i ženi se, treba od roditelja da traži milostinju. Okupljaćemo se gdje god bude trebalo i kada bude trebalo. Razboljesmo se i mi za svojom djecom ali izdržaćemo”, poručila je Jokić.

„Ne mogu da podnesem više, teško mi pada, ali sam morala da dođem. Isto mi je gledajući njega kako je iscrpljen i gledajući njegovu porodicu kako pati”, kazala je Slobodanka Šljukić, koja je na protest došla sa snahom i unucima, dok se njen sin Mirko, kako reče, glađu na podgoričkom pločniku bori za svoja prava.

U ime radnika Metalca Tatjana Leposavić je kazala da njene kolege „ne prose koru hljeba već brane elementarna prava na rad i zaradu”. „Poniženi smo jer egzistiramo od pozajmica ili pružene pomoći rodbine i prijatelja. Naša zaduženja kod banaka, javnih servisa su utužena i u postupcima su prinudne naplate. Primorani smo živote organizovati ispod nivoa ljudskog dostojanstva. Zaboravljeni smo jer institucije ove države već deset mjeseci nemaju sluha da u hitnim postupcima riješe agoniju radnika Metalca”, kazala je Leposavić.

Prema njenim riječima radnici su dokazali da imaju znanje i sposobnost da kvalitetnim proizvodima zadovolje zahtjevno evropsko tržište, ali i spremnost da štite izgrađeno ime firme daleko ubjedljivije nego formalni vlasnik.

“Štiteći svoja prava i dostojanstvo naše kolkege štite i Crnu Goru od kvazi investitora i bjelosvjetskih tajkuna”, kazala je Leposavić i pozvala Skupštinu, Vladu i druge institucije da odmah riješe status zaposlenih u Metalcu, jer se više nema vremena za duge procedure.

Radnike Metalca podržale su i bivše kolege, njih 29, koji su otpušteni i koji su takođe, kako su kazali, zajedno sa radnicima koji na „pločniku pred Vladom gladuju”. Milosav Đukanović je u ime otpuštenih radnika pozvao građane Nikšića da u srijedu u deset dođu isred zgrade Opštine u znak podrške radnicima koji štrajkuju glađu u Podgorici.

Aleksa Marojević iz USSCG kazao je da je više od godinu od kada je država postala aktivni sudionik rješavanja problema Metalca i da je za to vrijeme izneseno bezbroj varijanti koje su trebalo da dovedu do rješavanja problema. “Vidimo da ništa od toga nije urađeno, kao što vidimo nespornu činjenicu da su nadležni nemoćni da riješe problem Metalca ili ne žele da ga riješe. Već 15 dana ignorišu ovako rigidno ugrožavanje života i zdravlja ovih ljudi ne želeći jednostavno da razgovaraju”, kazao je Marojević.

On je pozvao Nikšićane da se što masovnije odazovu protestu zakazanom u srijedu u deset časova i da “silom pritiska odgovorne u državi podsjete da treba odgovorno da se ponašaju i da rješavaju probleme građana a ne probleme i interese kapitala”.

Radnici Metalca od 15. septembra danonoćno štrajkuju ispred zgrade Vlade, a u srijedu su počeli štrajk glađu. Traže isplatu 14 zaostalih plata, povezan radni staž za 33 mjeseca i otpremnine. Vlasnik Metalca je Nikola Furundžić, a Investiciono-razvojni fond je stekao pravo nad dvije trećine imovine, nakon što ta kompanija nije vratila kredit Erste banci od 1,5 miliona eura za koji je IRF dao garanciju.

Bonus video: