MANS traži saslušanje Vučkovića i Stojanovića

MANS podsjeća da je krivičnu prijavu potpisalo preko 600 radnika i njihovih sugrađana, zajedno sa tri paketa dokumentacije koja, kako tvrde, ukazuju na korupciju
0 komentar(a)
Odbor za antikorupciju, Vuk Maraš, Foto: Savo Prelević
Odbor za antikorupciju, Vuk Maraš, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.09.2014. 12:33h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) danas je podnijela inicijativu skupštinskom Odboru za antikorupciju za održavanje kontrolnog saslušanja v.d. vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, zbog, kako su naveli, nedostatka rezultata u procesuiranju krivične prijave koju su radnici 29 privatizovanih preduzeća zajedno sa MANS-om podnijeli u julu 2012. godine.

MANS podsjeća da je krivičnu prijavu potpisalo preko 600 radnika i njihovih sugrađana, zajedno sa tri paketa dokumentacije koja, kako tvrde, ukazuju na korupciju.

"Dvije godine kasnije, osim u slučaju jednog preduzeća, nema odgovora o preduzetim radnjama nadležnih", navodi se u saopštenju MANS-a.

Krivična prijava obuhvata slučajeve koji se odnose na preduzeća Imako, Mladost, Špiro Dacić i Lenka iz Bijelog Polja, Polimka Berane, Termovent Andrijevica, Šuplja stijena, Optel, Građevinar, Velimir Jakić i Ugostiteljstvo 70 iz Pljevalja, Gornji Ibar, Ibarmond, Kristal, Dekor, Famod, Šumarsko preduzeće i Rotex (Titex) iz Rožaja, Ski Centra Bjelasica Kolašin, Impregnacija drveta Kolašin, Ski centar Durmitor Žabljak, Vukman Kruščić Mojkovac, Obod, Trgopromet i Košuta sa Cetinja, Mljekara Podgorica, Riviera Kotor, Novi prvoborac Herceg-Novi i Livnica Nikšić.

"Prijavu smo podnijeli protiv stečajnih upravnika i stečajnih sudija u Privrednom sudu Bijelo Polje i Podgorica, odgovornih lica koja su vršila procjenu imovine u stečajnim postupcima nad preduzećima, odgovornih lica u kompanijama koje su privatizovane bez prethodno raspisanog tendera i/ili po cijeni znatno nižoj od stvarne vrijednosti kompanija u preduzećima i odgovornih lica u državnom tužilaštvu koja su bila zadužena za rad po prethodnim krivičnim prijavama, zbog osnovane sumnje da su na organizovan način izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja", saopštio je MANS.

Bonus video: