Ljajić se pribojava: Zukorlićevo djelovanje dovešće do podjela među muslimanima u CG

Prema njegovim riječima, "sreća u nesreći je to što Zukorlić u Crnoj Gori nema nikakvog uticaja, što su potvridli i posljednji izbori koji su pokazali mjeru toga uticaja - jedno odborničko mjesto u rožajskom parlamentu
19 komentar(a)
Rasim Ljajić, Foto: Betaphoto
Rasim Ljajić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 29.09.2014. 12:15h

Ministar trgovine i telekomunikacija u srpskoj Vladi Rasim Ljajić uvjeren je da muslimani u Crnoj Gori neće podleći pristicima, manipulacijama sandžačkog muftije Muamera Zukorlića.

Ljajić, koji je nekada bio i srpski ministar za manjinska prava, se ipak pribojava da će djelovanje Zukorlića u Rožajama, otvaranjem škola i vrtića dovesti do podjele među muslimanima, podjele u džamijama, školama, te da bi Vlada Crne Gore trebala da pomogne reisu islamske zajednice Rifatu Fejziću i ispoštuje sporazum koji ima sa islamskom zajednicom.

Podsjećamo, Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori (IZCG) Rifat Fejzić optužio je sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića da svojim “fašističkim djelovanjem" pokušava da podijeli IZCG, unese nemir u Crnu Goru i među ovdašnjim muslimanima.

"U pitanju je izvoz krize iz Srbije u Crnu Goru. Sve ono o čemu je gospodin Fejzić govorio, imali smo prilike da vidimo i osjetimo na svojoj koži. Nažalost, mi smo imali zamjerke na gospodina Fejzića što se ranije nije oglasio, jer smo ukazivali da ono što radi Zukorlić, može da ima nesagledive posljedice, ne samo na muslimane u Srbiji, već i u Crnoj Gori . Ovo je pokušaj izvoza krize, izvoza podjela, a konftrotacija i epilog će biti upravo podjela muslimana, prije svega u Rožajama", kazao je Ljajić.

Prema njegovim riječima, "sreća u nesreći je to što Zukorlić u Crnoj Gori nema nikakvog uticaja, što su potvrdili i posljednji izbori koji su pokazali mjeru toga uticaja - jedno odborničko mjesto u rožajskom parlamentu.

"Vlada Crne Gopre treba da pomogne reisu Fejziću, da se ispoštuje sporazum koji IZCG ima sa Vladom. Nemoguće da jedna vjerska škola radi, a da nema dozvolu nadležnih institucija Crne Gore. Crna Gora je druga država i to bi Zukorlić i svako drugi morao da zna. Ono što važi za sve druge to mora da važi i za njega. On to čini da bi povećao svoj uticaj, svoju jurisdikciju, da bi pred svojim investitorima iz arapskih zemalja zapravo pokazao da jeste vjerski poglavar, ne samo Srbije već i Crne Gore. Tu mora ISCG da organizaciono i na svaki drugi način ojača", kazao je Ljajić.

On je pojasnio da Vlada ne smije mirno da gleda kako neko izvozi biznis u Crnu Goru mimo svih legalnih procedura - otvara škole i vrtiće.

"Ne može nekome da padne napamet da dođe ovdje ili bilo gdje i otvara školu. Pitamo se ko je dao dozvole za te škole i u tom segmentu Vlada treba da djeluje. Ni na koji način Vlada ne treba da arbitrira, ali treba da poštuje se zakone ove države. Ne možete da dođete iz Novog Pazara ili bilo gdje drugdje i ponašate se u Rožajama, kao da ste došli u svoje dvorište. Mi želimo najbolje odnose sa Crnom Gorom i da Novi Pazar sarađuje sa Rožajama, da imamo zajedničke prekogranične projekte, ali ne možete se ponašati na način da to destabilizuje prilike u Crnoj Gori. Vidjećete, posljedica ovoga će biti konfrontacija, svađa, podjele u džamijama, među muslimanima, podjele u porodicama, na isti način kao što se dogodilo u Novom Pazaru i uopšte u Sandžaku i Srbiji gdje je jurisdikcija Zukorlića", kazao je Ljajić.

Bonus video: