MANS: EPCG nije jednaka prema svima, partijske veze igraju značajnu ulogu

Iz ove NVO kažu i da je pored toga Ski centar Durmitor dugovao 185 hiljada eura, Ski centar Kolašin, kojim gazduje premijerov prijatelj Zoran Ćoćo Bećirović, 40 hiljada eura, a hotel „Turjak“ u Rožajama, kojeg je svojevremeno privatizao odbjegli narko bos Safet Kalić, dugovao je 122 hiljade eura
2 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2014. 11:56h

Nevladina organizacija MANS reagovala je povodom teksta "Podaci MANS-a su zastarjeli, Bar je bio isključen zbog duga" objavljenom u "Vijestima" 26. septembra.

Iz MANS kažu da Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) nije negirala činjenice koje je MANS saopštio u vezi duga za struju lokalnih samouprava i privatnih kompanija uoči majskih lokalnih izbora, među kojima je prednjačila barska opština sa dugom od 635 hiljada eura, ali se toj opštini, za razliku od kolašinske, ne prijeti isključenjem električne energije.

"MANS je prošle sedmice ocijenio da je najava isključenja struje Opštini Kolašin zbog duga od preko 300 hiljada eura otvoreni pritisak EPCG na novu lokalnu vlast, koju je formirala opozicija sa SDP-om, naročito kada se ima u vidu da i druge opštine imaju velike dugove, čime se energetska kompanija stavila u službu vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS). EPCG sada tvrdi da navodno ima jednak odnos prema svim opštinama i potrošačima, te da je u prethodnom periodu isključivala struju većem broju institucija u lokalnim samoupravama, ali je vrlo zanimljivo da pri tome ne navodi koje je institucije isključivala sa elektro mreže, kada je to činila, kao i da li su ti potrošači potom izmirili svoje obaveze", saopšteno je iz MANS.

Oni dodaju da pored toga, iz državne energetske kompanije tvrde da su sa najvećim dužnicima za struju zaključili ugovore o postepenom izmirivanju obaveza, ali nijednom riječju ne objašnjavaju sa kojim je subjektima postignut takav dogovor, a naročito zašto im se mjesecima ili godinama toleriše neplaćanje računa za struju, dok se istovremeno sa mreže isključuju brojna domaćinstva zbog dugova od par stotina eura, koja su pri tome često i socijalni slučajevi.

"MANS je objavio da se među velikim dužnicima za struju nalazi niz kompanija čiji su vlasnici povezani sa DPS-om, poput kompanije „Voli“, u vlasništvu Dragana Bokana, firmi „Cijevna komerc“ i „Montenegro premijer“, iza kojih stoji Danilo Petrović, firmi u vlasništvu Žarka Burića i Tomislava Čelebića, ili „Lutrije Crne Gore“, čiji je vlasnik Branislav Brano Mićunović" ističe se u saopštenju MANS.

Da EPCG nema jednak pristup prema svim potrošačima, kažu iz MANS, već da partijske veze itekako igraju značajnu ulogu, naročito potvrđuje primjer duga preduzeća Steva Stojanovića, rođenog brata funkcionera DPS-a i bivšeg predsjednika Skupštine Glavnog grada Slobodana Stojanovića, ali EPCG u svom reagovanju ne pojašnjava kako je moguće da toleriše dug te kompanije od čak 72 hiljade eura.

"Inače, podaci MANS-a pokazuju da su se na listi velikih dužnika, uoči lokalnih izbora, nalazili i Fabrika elektroda u Plužinama sa 185 hiljada eura duga, „Gradir Montenegro“ u Pljevljima sa 118 hiljada, „Vektra Jakić“ posrnulog biznismena Dragana Brkovića, koja duguje 23 hiljade, a vrlo je zanimljivo da je i upravna zgrada „Rudnika uglja“, u kojoj je italijanska A2A najveći akcionar, imala dug od 164 hiljade", kazali su iz MANS.

Iz ove NVO kažu i da je pored toga Ski centar Durmitor dugovao 185 hiljada eura, Ski centar Kolašin, kojim gazduje premijerov prijatelj Zoran Ćoćo Bećirović, 40 hiljada eura, a hotel „Turjak“ u Rožajama, kojeg je svojevremeno privatizao odbjegli narko bos Safet Kalić, dugovao je 122 hiljade eura.

"Sve ovo pokazuje da se dugovi za struju tolerišu privilegovanim kompanijama i pojedincima, pa s tim u vezi krajnje licemjerno zvuče tvrdnje EPCG da tu kompaniju zanima samo državni interes, tim prije što građani dobro znaju da ona godinama ne ulaže u modernizaciju distributivne mreže, već desetine miliona eura drži u Prvoj banci, čuvajući joj tako likvidnost", istakli su iz MANS.

Bonus video: