Dogovoren jeftiniji roming, slijedi "animiranje" operatora

Budvanskim dogovorom precizirano je da se u narednih mjesec dana počne prilagođavanje zakonske regulative u toj oblasti i formira zajednička komisija regulatornih tijela četiri države
55 pregleda 0 komentar(a)
Mobilni telefon (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Mobilni telefon (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.09.2014. 18:18h

Protokol kojim je predviđeno smanjenje roming tarifa za četiri zemlje regiona potpisan je u Budvi tokom festivala informacionih tehnologija "Infofest", a njime je predviđeno da se do 2017. cijene roming usluga u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini (BiH), Srbiji i Makedoniji svedu na nivo koji je određen direktivom Evropske komisije koja je za područje Evropske unije (EU).

Nakon onoga što su ministri četiri zemlje kazali, predstoji izmjena zakonske regulative, kao i “animiranje” mobilnih operatera da prihvate sporazum.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u srpskoj Vladi Rasim Ljajić naglasio je da je potrebno uraditi tri praktične stvari kako bi ovaj sporazum bio implementiran.

„ Prva stvar, tiče se konkretne dinamike u snižavanju cijena roming usluga i za to će biti zaduženo koordinaciono tijelo, sastavljeno od predstavnika regulatornih agencija zemlja potpisnica, koje u roku od mjesec dana treba da definiše tačnu dinamiku kako će se cijene roming usluga snižavati u naredne tri godine. Druga stvar je izmjena regulative u nacionalnim zakonodavstvima zemalja potpisnica ovog sporazuma. Sporazum predviđa da to takođe učinimo u narednih mjesec dana. Treća praktična stvar tiče se razgovora sa mobilnim operatorima. Svjesni smo da oni neće biti oduševljeni ovom našom incijativom, ali ćemo se potruditi da izložimo vrlo jasne ekonomske argumente, zašto je i od njihovog interesa da ovaj sporazum bude realizovan“ kazao je Ljajić i dodao da je sporazum je „otvoren i za druge zemlje, te da predstavnici Albanije i Turske, nijesu još potpisali, jer nijesu završili unutrašnje procedure u svojim zemljama“.

On je kazao da su u Srbiji imali razgovore sa tri mobilna operatera.

„Mi ćemo ići u promjenu zakona, koji će predviđati maksimalne cijene roming usluga, na isti način kako je to urađeno uredbom EU iz 2012. Ukoliko sve bude u redu, kako smo predvidjeli, plan je da koordinaciono tijelo odredi iznos cijena romnig usluga za odlazeće pozive, dolazeće pozive, SMS i GPRS za 2015., 2016., i 2017. godinu“, kazao je Ljajić.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore Vujica Lazović naglasio je da potpisujući sporazum, ostavićemo dovoljno prostora svim učenicima na telekomunikacionom tržištu da se prilagode u skladu sa promijenjenim regulativama.

Govoreći o prihodima mobilnih operatera od roming usluga, Lazović je kazao d je ministarstvo prošle godine radilo analizu, po kojoj oni ne bi pretrpjeli značajan gubitak, ukoliko bi snizili cijene na nivo na kom su u EU:

„Ono gdje su nam operatori skrenuli pažnju jeste da će na taj način i država biti na gubitku biti zbog gubitka prihoda od PDV. Međutim, kada uzmete druge benefite , a naročito kada uzmete u obzir činjenicu da će građani u situaciji , kada budu značajno snižene cijene, povećati frekvenciju saobraćaja, odnosno promet. Svi oni koji su nešto čitali iz ekonomije, znaju da na taj način će doći do većih prihoda, a ne smanjenja“, kazao je Lazović.

Ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić naglasio je da za razliku od zemlja regiona, oni već imaju saglasnost dva mobilna operatora.

"Ovo je nova epoha međusobnog dogovaranja, međusobnih zajedničkih aktivnosti , od kojih imaju prije svega benefite građani“, kazao je Hadžić.

Pomoćnica ministra za informaciono društvo i javnu upravu Vlade Makedonije Marta Arsovska uvjerena je da će na kraju cijene roming usluga biti dovedene na nivo koje važi u zemljama EU.

Obratiće se EU

Ljajić je kazao da su se ministri dogovorili da pokrenu inicijativu prema EU.

„ Uprsko tome što zemlje potpisnice nijesu članice EU zatražićemo da i za nas važi uredba o romingu EU , kako građani naših zemja ne bi plaćali visoke cijene, koje danas plaćaju", kazao je Ljajić.

Bonus video: