Princ Nikola na Cetinju organizuje repliku francuske večere iz 1907.

Uz specijalitete od mesa gostima će biti poslužena najbolja peciva, vina iz Bordoa i parfei od jagoda
14 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2014. 13:06h

Francuska kompanija “Thannah” specijalizovana za gastronomske događaje i Fondacija "Petrović Njegoš" organizuju 10. oktobra u svečanoj sali Vladinog doma na Cetinju, ceremonijal - repliku svečane večere služene po francuskom protokolu i francuskom meniju 1907. godine na dvoru Petrovića.

Svečana večera upriličena je prije više od vijeka na dvoru kralja Nikole povodom rođendana knjeginje Milene.

Večeru će za eminentne zvanice iz kulturnog i javnog života pripremiti francuski kuvar Filip Hardy. Riječ je o vrsnom francuskom šefu kuhinje, koji je okićen najprestižnijim kulinarskim priznanjem Mišelinovom zvjezdicom, a dobitnik je mnogobrojnih nagrada iz oblasti gastronomije.

U francuske menije i francuski protokol sa crnogorskog dvora, crnogorska i francuska javnost uskoro će moći detaljnije da ima uvid u dvojezičnoj knjizi “Francuski jezik i kultura” u Crnoj Gori (1830-1914) autorke Ivone Jovanović koja bi trebalo da izađe iz štampe u izdanju Univerziteta Crne Gore.

Majstor kuhinje Filip Hardi specijalno dolazi u Crnu Goru

Svečanom događaju na Cetinju upriličenom za 40 zvanica domaćin će biti princ Nikola. Očekuju se predstavnici diplomatskog kora kao i ugledni zvaničnici, menadžeri i vlasnici francuskih i crnogorskih kompanija.

Francuska grupa “Louis Vitton - Moët Henessy” obezbjediće za tu priliku najkvalitetnija francuska vina poput “Chateau Yquem” i “Sauterne” iz regiona Bordo, konjak “Paradis impérial” kao i francuski šampanjac.

Ovi rafinirani alkoholni napici, prije više od jednog vijeka, degustirali su se i na dvoru Petrovića.

Preduzeće “Guy Desgrennes”, takođe iz Francuske obezbjediće prateću ugostiteljsku opremu, dok će se za francuska peciva postarati “Boulangerie St Honoré” iz Porto Montenegra čiji su vlasnici takođe Francuzi. U organizaciji gala večere učestovaće i mnogobrojni akteri iz Crne Gore.

Za kuhinjski materijal zaduženo je preduzeće “Ribnica-commerce” iz Podgorice, dok će se za jedan dio ugostiteljskog materijala postarati Hotel “Grand” sa Cetinja. Hotel “Avala” iz Budve stavlja na raspolaganje svoj kuhinjski prostor u kojem će se pripremati večera.

U pripremi jela uz francuske kuvare uzeće udjela učenici Gastro kluba Miločer iz Budve čiji su polaznici zaduženi za posluživanje večere, dok će profesorica enologije iz Francuske Nathalie Amey biti odgovorna za somelijerski dio posla.

Prihod sa ove večere biće iskorišćen za finansiranje školovanja crnogorskih studenata hotelijerstva koji će kulinarske vještine izučavati kod uglednih kuvara u Francuskoj okićenih Mišelinovim zvjezdicama. Gala večera sastojaće se od 10 različitih jela.

Na meniju su, osim medaljona od guščije džigerice, telećeg frikanda i pečene ćurke, delicije poput tartufa, šparoga...parfea od jagoda...

U Francuskoj, mediji poput najtiražnijeg francuskog regionalnog lista “Ouest France” već su informisali javnost o ovom događaju. Novinske tekstove ilustruju fotografije potomka dinastije - princa Nikole kao i istoimenog suverena nekadašnje Crne Gore .

Galerija

Bonus video: