Danas se obilježava Svjetski dan turizma

Svjetska turistička organizacija ove godine akcenat stavlja na važnost turizma za zajednicu i ljude koji u njoj žive, ističući značaj uključivanja lokalnog stanovništva u proces turističkog razvoja i kreiranja turističke ponude na svim nivoima
0 komentar(a)
turisti ul_1, Foto: S. ADROVIĆ
turisti ul_1, Foto: S. ADROVIĆ
Ažurirano: 27.09.2014. 07:26h

Svjetski dan turizma obilježava se danas širom svijeta, pod motom Turizam i razvoj zajednice.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno je da tema ovogodišnje proslave Dana turizma, kroz koju se promoviše uloga i doprinos turizma održivom razvoju društva i svake zajednice posebno, korespondira sa aktuelnim i budućim razvojnim projektima koje realizuju u Crnoj Gori.

„Iz godine u godinu, kroz brojne tematske događaje kojima se obilježava Svjetski dan turizma, Svjetska turistička organizacija i globalna turistička zajednica šalju nedvosmislenu poruku o važnosti i uticaju turizma na političke, društvene, ekonomske, kulturne, ekološke i druge procese i izazove sa kojima se savremena civilizacija suočava“, navodi se u saopštenju.

U skladu sa principima i ciljevima održivog razvoja koje promovišu Ujedinjene nacije, Svjetska turistička organizacija ove godine akcenat stavlja na važnost turizma za zajednicu i ljude koji u njoj žive, ističući značaj uključivanja lokalnog stanovništva u proces turističkog razvoja i kreiranja turističke ponude na svim nivoima.

Iz Ministarstva su podsjetili da turizam u globalnom bruto domaćem proizvodu (BDP) učestvuje devet odsto, a poslovi u turizmu su među 11 najrasprostranjenijih poslova u cijelom svijetu.

„Naše članstvo u Svjetskoj turističkoj organizaciji i sve bolja pozicioniranost na turističkoj svjetskoj mapi, otvara nam prostor da učvrstimo poziciju u globalnoj turističkoj zajednici i da još aktivnije učestvujemo u svjetskim razvojnim turističkim procesima“, rekli su iz Ministarstva.

Privlačenje investicija, otvaranje novih radnih mjesta, stabilno ostvarivanje državnih prihoda, nastavak aktivnosti na stvaranju visokokvalitetne turističke destinacije vodi ka, kako se dodaje, održivoj zajednici visokog životnog standarda što je prioritet Vlade.

„U obavezi smo da sa nivoa države i lokalnih zajednica još predanije radimo na oblikovanju naše turističke ponude u jedinstveni turistički proizvod sa specifičnostima primorskog, kontinentalnog i planinskog dijela Crne Gore u cilju povećanje raznolikosti, kvaliteta i konkurentnosti integralnog turističkog proizvoda pod krovnim nacionalnim brendom“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: