Ulaganje u zdravstveni sistem najbolja investicija

11 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2014. 14:22h

Ulaganje u izgradnju kvalitetnog i efikasnog zdravstvenog sistema i očuvanje zdravlja građana najbolja je i najznačajnija investicija države, koja garantuje bolji i kvalitetniji život, poručio je ministar zdravlja Miodrag Radunović.

Radunović je, govoreći na otvaranju Sabora ljekara za sjevernu Crnu Goru i jugozapadnu Srbiju u Pljevljima, rekao da je to skup sa tradicijom dugom 43 godine, koji traje i živi zahvaljujući predanom radu i entuzijazmu generacija vruhunskih ljekara iz Crne Gore i Srbije.

Kako je kazao, Ministarstvo zdravlja, kao kreator zdravstvene politike u Crnoj Gori, sprovodi niz mjera u planiranju i upravljanju zdravstvenim sistemom kako bi se obezbijedila efikasna, dostupna i kvalitetna zdravstvena zaštita naših građana.

„Osnovna teme skupa zdravstvena zaštita majke i djeteta izuzetno je aktuelna. Proteklih godina posebnu pažnju posvetili smo uređivanju ovog segmenta zdravstvene zaštite. U saradnji sa UNICEF-om 2000. godine pokrenuli smo Bejbi frendli, odnosno program Bolnica po mjeri djeteta, kako bi omogućili da porodilišta budu centri za podršku dojenju“, saopštio je Radunović.

Prema njegovim riječima, od 13 porodilišta u Crnoj Gori do danas ovaj status je dobilo 11 i to u opštim bolnicama Pljevlja, Nikšić, Bijelo Polje, Berane i Bar, zatim u domovima zdravlja Ulcinj, Mojkovac, Rožaje i Plav, kao i u Kliničkom centru Crne Gore i u privatnoj bolnici Meljine.

„Crna Gora je zemlja sa niskom stopom mortaliteta novorođenčadi, što je glavni pokazatelj kvaliteta perinatalne zaštite. Stopa smrtnosti odojčadi iz godine u godinu opada, tako je, prema podacima Zavodu za statistiku sa 11,1 u 2000. godini, 2010. pala na 6,7, a 2011. godine na 4,4 na hiljadu živorođene djece“, rekao je Radunović.

„Visoko učešće kardiovaskularnih i malignih oboljenja u strukturi mortaliteta odslikava prisutno rizično ponašanje u populaciji, kao što je pušenje, alkoholizam, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, ali i dejstvo faktora iz spoljne sredine“

Ministarstvo zdravlja, kako je kazao, brojnim projektima i aktivnostima unapređuje standard u toj oblasti i nastoji da obezbijedi budućim majkama da u što boljim uslovima donesu na svijet svoje potomstvo.

„I druga tema ovogodišnjeg Sabora ljekara- prevencija, dijagnostika i liječenje kardiovaskularnih bolesti je veoma važna, s obzirom da su ova oboljenja vodeći uzrok obolijevanja i smrti u zemljama Evrope. Širom svijeta svake godine ugasi se 17,5 miliona života, a od tog broja 80 odsto u nerazvijenim i zemljama u razvoju“, naveo je Radunović.

Prema njegovim riječima, infarkt i moždani udar odnose najveći broj života. „U strukturi umrlih u Crnoj Gori, prema uzroku smrti, grupa oboljenja – bolesti sistema krvotoka na vodećem je mjestu umiranja sa učešćem od 58,91 odsto u 2010. godini, i 59,08 odsto u 2011. godini“.

„Visoko učešće kardiovaskularnih i malignih oboljenja u strukturi mortaliteta odslikava prisutno rizično ponašanje u populaciji, kao što je pušenje, alkoholizam, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, ali i dejstvo faktora iz spoljne sredine“, rekao je Radunović.

Prema njegovim riječima, naučno je dokazano da se dvije trećine prijevremenih smrti od nezaraznih bolesti, uključujući i smrtnost od srčanog i moždanog udara može spriječiti unapređenjem zdravlja i sprječavanjem nastanka bolesti.

„Trećina prijevremene smrtnosti može da se spriječi unapređenjem sistema zdravstvene zaštite. Uvođenje novih tehnologija u dijagnostici i liječenju jasno ukazuju da Crna Gora ne zaostaje za zemljama u regionu kada je tretman kardiovaskularnih bolesnika u pitanju“, kazao je Radunović.

Kako je dodao, usvajanjem brojnih strateških dokumenata i sprovođenjem niza preventivnih aktivnosti nastoji se smanjenju prevalencije hroničnih nezaraznih bolesti, među kojima prednjače kardiovaskularne bolesti.

„Naravno, za rješavanje ovog prioritetnog javno-zdravstvenog problema neophodna je multisektorska aktivnost i saradnja svih relevantnih sudionika“, kazao je Radunović.

Bonus video: