Deponije moraju imati regionalni karakter

90 pregleda 1 komentar(a)
deponija Podgorica, smeće, Foto: Vesko Belojević
deponija Podgorica, smeće, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.09.2014. 13:47h

Deponije u Crnoj Gori moraju biti regionalne, a cijena odlaganja otpada za svaku opštinu mora biti ista, poručeno je danas na konferenciji o upravljanju otpadom.

Profesor Petar Živković kazao je da sanitarne deponije trajnog karaktera treba da obezbjeđuju određeno područje najmanje 25 godina.

On smatra da plan upravljanja otpadom treba da urade stručnjaci iz Crne Gore, navodeći da je postojeći dokument urađen nekvalitetno.

"Uzmite stručnjake iz svojih sredina i neka primjenjuju samo direktive i zakone iz upravljanja otpadom“, poručio je Živković.

Generalni direktor Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj, Siniša Stanković, rekao je da su na Nacrtu državnog plana upravljanja otpadom radili eksperti iz Evropske unije (EU), navodeći da je taj akt u završnoj fazi izrade.

On je kazao da hijerarhija upravljanja otpadom ima tri segmenta.

"Prvi segment upravljanja otpadom je činjenica da mi moramo na tržištu da imamo proizvode koji su u fazi projektovanja, napravljeni tako da kad taj proizvod postane otpad da bude što manja količina tog otpada“, naveo je Stanković.

Sljedeći stupanj u hijerahiji upravljanja otpadom odnosi se na, kako je kazao, materije koje su imaoci dužni bili da odbace zbog isteka upotrebe, navodeći da jedan dio tih supstanci može da bude iskorišćen i pripremljen za reciklažu.

"Treći segment odnosi se na reciklažu kao jednu od faza prerade otpada“, naveo je Stanković, pojašnjavajući da nakon te faze, otpad koji preostane može da se tretira termičkom obradom.

"Po istraživanjima Svjetske banke, prihvatljiva cijena usluge upravljanja komunalnim otpadom za prosječno domaćinstvo treba da se kreće između 0,75 i 1,5 odsto ukupnog prihoda tog domaćinstva“, kazao je Stanković.

On je pojasnio da, prema podacima Monstata, prihvatljiva cijena upravljanja otpadom u Crnoj Gori ne bi smjela da bude veća od deset do 12 EUR.

Stanković je rekao da bi pet regiona bilo optimalno za upravljanje otpada u Crnog Gori, dva na primorju, dva za centralni dio, i jedan za sjever.

Menadžer Opštine Nikšić, Živko Kecojević, rekao je da su finasije ograničavajući faktor za upravljanje otpadom.

On je kazao da je njegova zamjerka na državni plan upravljanja otpadom što Evropska unija sanitarne deponije stavlja na zadnje mjesto.

„Za izgradnju sanitarne deponije u Nikšiću potrebno je blizu 20 miliona eura“, naveo je Kecojević, navodeći da Opština taj novac nema i da nije u moguićnosti kreditno da se zaduži.

Bonus video: