"Serdar”, "kum” i tradicionalna kuhinja

U selu Nudo jedino registrovano seosko domaćinstvo za pružanje ugostiteljskih usluga u nikšićkoj opštini
127 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2018. 19:02h

Dabovići iz Nudola, sedamdesetak kilometara od Nikšića, imaju prvo i za sada jedino registrovano seosko domaćinstvo za pružanje ugostiteljskih usluga u nikšićkoj opštini.

Članovi porodice Dabović posjeduju vinariju i već su uspjeli da se probiju na vinsku mapu regiona i šire, pa su odlučili da ne čeka ulazak države u Evropsku uniju, već da Evropu “uvedu” u Nudo.

Zato su registrovali domaćinstvo kako bi turistima iz zemlje i inostranstva mogli da pruže ugostiteljske usluge, uz - poštovanje maksimalne bezbjednosti.

“Morali smo imati objekat koji zadovoljava standarde koje propisuje Uprava za bezbjednost hrane, a to prije svega podrazumijeva da imamo mokre čvorove i sanitarne uslove, što smo i uradili. Što se papirologije tiče nije nam previše oduzela vremena”, kaže za “Vijesti” Aćim Dabović, zvanično najmlađi vinar u Crnoj Gori.

Turisti već godinama dolaze u Nudo, posjećuju vinariju “Dabović” i degustiraju vina koja su od 2015. do danas osvojila tridesetak medalja na međunarodnim sajmovima.

Međutim, prema riječima tridesetdvogodišnjeg vinara, od kada je registrovao domaćinstvo broj posjetilaca se udvostručio.

“Domaćinstvo smo registrovali u martu i iskreno nijesmo očekivali da će nam to povećati, prije svega, broj stranih gostiju za više od 50 odsto. Strani gosti, posebno oni koji su u okviru kruzing ture, žele da imaju garanciju za bezbjednost i uslove koje pružamo, to se prije svega odnosi na dozvole od Uprave za bezbjednost hrane, fitosanitarne inspekcije, kao i osiguranje gostiju”, objašnjava Dabović.

Turiste, nakon što obiđu vinograde, probaju vina “serdar”, “žilavku” ili “ružicu”, čeka domaća trpeza i lozova rakija “kum”.

“Služimo samo tradicionalnu kuhinju našeg kraja i to jela spremljena od proizvoda sa našeg gazdinstva. Naravno i naša vina, rakiju, likere. Zadovoljan sam i što smo uspjeli da naša vina budu na meniju svih ekskluzivnih hotela i restorana na crnogorskom primorju”.

Dabovići kažu da se trude i da budu pravi promoteri kraja u kome žive pa turisti mogu da obiđu Bijelu Goru, vodopad Zaslapnicu, da upoznaju manje poznati kraj nikšićke opštine. Aćim Dabović ističe da je zahvaljujući njemu, Nudo - prema odluci međunarodne komisije za rejonizaciju, izdvojen kao poseban vinarski region u Crnoj Gori, najmanji u Evropi, čak hiljadu puta manji od najmanjeg u Francuskoj.

Ali to Dabovićima ne smeta da njihova vina osvajaju nagrade na svim međunarodnim sajmovima na kojima su učestvovali.

Galerija

Bonus video: